UGM od doma

UGM OD DOMA
Nič ne more nadomestiti doživetja umetnine v živo. In nedvomno vas bomo že kmalu lahko povabili nazaj v naše prostore na ogled naših številnih razstav. Do takrat pa v Umetnostni galeriji Maribor za vse vas, mlade in odrasle, šolarje in družine, poznavalce umetnosti in radovedne ljubitelje, pripravljamo vsebine in orodja za srečevanje z umetnostjo od doma. Pripravili smo poučne vsebine za najmlajše in skupine iz vzgojno izobraževalnih ustanov, odrasle vabimo na ekspresna vodstva v živo prek spleta ter si prizadevamo, da bo naša umetnost dostopna tudi skupinam s posebnimi potrebami.

V ŽIVO IZ UGM, voden ogled po razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Za vaše učence pripravimo voden virtualni ogled razstave, na kateri se bodo seznanili s pomembnejšimi poudarki v razvoju slovenske umetnosti od konca 19. stoletja do sodobnosti: začetek moderen, prepoznavnost prvih umetnic, abstraktna umetnost, novi mediji (fotografija, video, kinetične umetnost, sodobno slikarstvo in kiparstvo). Po dogovoru s spremljevalci se lahko dogovorimo tudi za drugačne vsebinske poudarke vodenega ogleda: potreti in avtoportreti iz Zbirke UGM, motiv živali v Zbirki UGM, abstraktna umetnost, kinetična umetnost, … Ogledu razstave sledijo navodila za likovno nalogo, s pomočjo katere bodo učenci ponovili razumevanje in doživljanje razstavljenih umetnin. Dejavnost zaključimo s skupnim vrednotenjem izdelkov. Virtualni voden ogled prilagodimo za vse starostne skupine.

OTROCI IN DRUŽINE
Huda mravljica na obisku

učni listi za otroke od 5–10 let
Gradivo na zanimiv in igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM. Vsebuje kakovostne reprodukcije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z otrokom prilagojenimi interpretacijami in vprašanji, ki jih vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o vsebini umetnin. Dodana so tudi navodila za likovno nalogo, preko katere bodo otroci poglobili razumevanje obravnavanih umetnin, ob tem pa bodo praktično spoznavali nekatere likovne tehnike in motive ter razvijali lastne likovne kompetence. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, otroci, ki samostojno berejo, pa so pri učenju in ustvarjanju lahko samostojni. Gradivo je brezplačno. Huda mravljica na obisku / Svetloba in sence, Huda mravljica in hude maškare na obisku, Huda mravljica na obisku / Ilustracije iz Zbirke UGM + Pravljice iz Mariborske knjižnice, Huda mravljica na obisku / Trikotniki in druge oblike, Huda mravljica na obisku / Krog – predmet, cvet, planet ali kaj čisto drugega, Huda mravljica na obisku / Zakotaljena krogla v Mestnem parku v Mariboru, Huda mravljica na obisku / Ptice v Zbirki UGM, Huda mravljica na obisku / Motiv družine v risbah, slikah in kipih, Huda mravljica na obisku / Gibljive umetnine, Huda mravljica na obisku / Darko Golija - Lega sesanja, Huda mravljica na obisku / Zmago Jeraj - risar, slikar in fotograf, Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem polju, Huda mravljica na obisku / Plavalka, Huda mravljica na obisku / Natura Morta - Tihožitje, Huda mravljica na obisku / Sporočilo Gaji, Huda mravljica na obisku / Odpadni roboti, Huda mravljica na obisku / Poštna umetnost, Huda mravljica na obisku / Druženje za mizo, Huda mravljica na obisku / Igrače in igra v likovni umetnosti.

Spletne sobotne ustvarjalnice / Zoom
Vsakdanji predmeti
sobota, 21. november 2020, 10.00

vodita: Brigita Strnad, muzejska svetovalka in Urša Rotman, strokovna sodelavka
Zaradi trenutnih razmer sobotne ustvarjalnice prestavljamo na splet. Dostop do spletne ustvarjalnice tukaj. Geslo za vstop: 858516
Otroke vabimo na Zoom srečanje, na katerem se vam bomo javljali neposredno iz razstavišča UGM. Ob umetninah na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM vam bomo postavili nekaj ugank, malo manj težke in nekatere še kar težke. Nato si bomo bolj podrobno ogledali postavitev z naslovom Lega sesanja mariborskega kiparja Darka Golije. Postavitev je velika, po dolžini meri skoraj 10 m. Pri snemanju nas boste vodili pa kar vi, otroci. Nato vam bomo dali namig za likovno nalogo. Za ustvarjanje si pripravite: stol ali dva stola, kakšno rjuho, vrvico, lahko tudi metlo, kuhalnico in še kaj po lastni izbiri. Udeležba je brezplačna.
Grafika za domačo uporabo
sobota, 5. december 2020, 10.00

vodita: Urša Rotman, strokovna sodelavka in Brigita Strnad, muzejska svetovalka
Zaradi trenutnih razmer sobotne ustvarjalnice prestavljamo na splet. Dostop do spletne ustvarjalnice tukaj. Geslo za vstop: 554549
Virtualno se bomo sprehodili po razstavišču in si ogledali grafike slovenskih umetnikov in umetnic na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Potem se bomo lotili tiskanja grafike s pripomočki, ki jih lahko najdemo doma. Otroci si bodo lahko z odtiskovanjem vsakdanjih predmetov okrasili papirnate vrečke, voščilnice in še kaj, kar se najde v domačih predalih. Za ustvarjanje si pripravite: tempera barvice, širok čopič, lonček z vodo, vsaj pet predmetov, na katere se da nanesti barvo in se jih odtisniti (plutovinasti zamaški, kosi kartona, robovi skodelic, krompir in druga zelenjava, gobice za pranje posode...). Osnova na katero bomo tiskali (lahko več, lahko samo eno vrsto): papirnate vrečke, risalni listi, blago ali papirnate škatle. Udeležba je brezplačna.
Roboti v galeriji
sobota, 19. december 2020, 10.00

vodita: Urša Rotman, strokovna sodelavka in Brigita Strnad, muzejska svetovalka
Zaradi trenutnih razmer sobotne ustvarjalnice prestavljamo na splet. Dostop do spletne ustvarjalnice tukaj. Geslo za vstop: 434005
Sprehodili se bomo po galerijskih prostorih, tudi tistih, ki so sicer obiskovalcem skriti. Virtualno bomo obiskali depo UGM in si ogledali njegove »stanovalce«, robote iz odpadnih materialov. Na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, pa si bomo pogledali Grizlije. Kdo so Grizliji? Pridružite se nam, da izveste. Sledila bo delavnica ustvarjanja robotov in drugih bitij iz odpadnih materialov, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu. Za ustvarjanje si pripravite: lepilni trak, lepilo v stiku ali tekoče lepilo (UHU), različna reciklažni materiali – plastenke, konzerve, tetrapak, toaletne role, različni odpadni predmeti, ki jih najdemo doma in jih imamo namen zavreči (stare ure, telefoni, posoda, pisala, gumbi, cevi, žice, karkoli, kar bi lahko služilo pri sestavljanju robot). Udeležba je brezplačna.

VRTCI IN ŠOLE
Huda mravljica na obisku

učni listi za predšolske otroke in učence od 1. do 5. razreda
Gradivo na zanimiv in igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM. Vsebuje kakovostne reprodukcije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z otrokom prilagojenimi interpretacijami in vprašanji, ki jih vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o vsebini umetnin. Dodana so tudi navodila za likovno nalogo, preko katere bodo otroci poglobili razumevanje obravnavanih umetnin, ob tem pa bodo praktično spoznavali nekatere likovne tehnike in motive ter razvijali lastne likovne kompetence. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, otroci, ki pa že samostojno berejo, so pri učenju in ustvarjanju lahko samostojni. Gradivo je brezplačno. Huda mravljica na obisku / Svetloba in sence, Huda mravljica in hude maškare na obisku, Huda mravljica na obisku / Ilustracije iz Zbirke UGM + Pravljice iz Mariborske knjižnice, Huda mravljica na obisku / Trikotniki in druge oblike, Huda mravljica na obisku / Krog – predmet, cvet, planet ali kaj čisto drugega, Huda mravljica na obisku / Zakotaljena krogla v Mestnem parku v Mariboru, Huda mravljica na obisku / Ptice v Zbirki UGM, Huda mravljica na obisku / Motiv družine v risbah, slikah in kipih, Huda mravljica na obisku / Gibljive umetnine, Huda mravljica na obisku / Darko Golija - Lega sesanja, Huda mravljica na obisku / Zmago Jeraj - risar, slikar in fotograf, Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem polju, Huda mravljica na obisku / Plavalka, Huda mravljica na obisku / Natura Morta - Tihožitje, Huda mravljica na obisku / Sporočilo Gaji, Huda mravljica na obisku / Odpadni roboti, Huda mravljica na obisku / Poštna umetnost, Huda mravljica na obisku / Druženje za mizo, Huda mravljica na obisku / Igrače in igra v likovni umetnosti.

Iz naših zbirk: Ivan Kos
spletna razstava za vse starostne skupine
Spletna razstava o življenju in delu Ivana Kosa in izbranih delih iz Zbirke UGM. Predstavljeni so njegovi portreti sorodnikov in drugih, med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacije. Dostop je brezplačen.

Spoznaj umetnika / Spoznaj umetnico
e-gradivo za vse starostne skupine
Sodobne slovenske umetnice in umetniki odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in razumevanje le tega. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Meto Grgurevič, Polono Poklukar in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov. Dostop je brezplačen.
Umetniki in umetnice: Spoznaj umetniceo / Mateja Kavčič, Spoznaj umetnico / Saša Bezjak, Spoznaj umetnika / Matija Bobičić, Spoznaj umetnika / Mitja Ficko, Spoznaj umetnika / Herman Pivk, Spoznaj umetnika / Silvester Plotajs Sicoe, Spoznaj umetnico / Polona Petek, Spoznaj umetnico / Nataša Berk, Spoznaj umetnico / Mina Fina, Spoznaj umetnika / Matej Koren, Spoznaj umetnico / Nataša Prosenc Stearns, Spoznaj umetnico / Jasmina Cibic, Slađana Matić Trstenjak, Nenad Cizl, Rene Maurin, Tanja Lažetić, Janja Kosi, Tina Konec, Rok Vilčnik, Simona Šuč, Vid Merlak, Lea Culetto, Danilo Milovanović, Sara Bezovšek, Meta Grgurevič, Miri Strnad, Andrej Brumen Čop, Polona Poklukar, Boris Beja, Karmen Čorak, Tadej Vaukman.

Zvočni opisi del iz Zbirke UGM
zvočni opisi in reprodukcije za učence od 7. do 9. razreda, dijake, študente, kot gradivo za učitelje in učiteljice
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.

ODRASLI
Ekspres vodstva

spletno vodstvo po razstavi v živo
7. – 11. december 2020, vsak dan ob 11.00
Skozi 10 minutna spletna vodstva, ki bodo v živo predvajana preko naših družabnih omrežji, bomo predstavili raznolike umetnine na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Dostop je brezplačen.

Iz naših zbirk: Ivan Kos
virtualna razstava
Virtualna razstava o življenju in delu Ivana Kosa in izbranih delih iz Zbirke UGM. Predstavljeni so njegovi portreti sorodnikov in drugih, med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacije. Dostop je brezplačen.

Spoznaj umetnika / Spoznaj umetnico
e-gradivo
Sodobne slovenske umetnice in umetniki odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in razumevanje le tega. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Meto Grgurevič, Polono Poklukar in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov. Dostop je brezplačen.
Umetniki in umetnice:  Spoznaj umetniceo / Mateja Kavčič, Spoznaj umetnico / Saša Bezjak, Spoznaj umetnika / Matija Bobičić, Spoznaj umetnika / Mitja Ficko, Spoznaj umetnika / Herman Pivk, Spoznaj umetnika / Silvester Plotajs Sicoe, Spoznaj umetnico / Polona Petek, Spoznaj umetnico / Nataša Berk, Spoznaj umetnico / Mina Fina, Spoznaj umetnika / Matej Koren, Spoznaj umetnico / Nataša Prosenc Stearns, Spoznaj umetnico / Jasmina Cibic, Slađana Matić Trstenjak, Nenad Cizl, Rene Maurin, Tanja Lažetić, Janja Kosi, Tina Konec, Rok Vilčnik, Simona Šuč, Vid Merlak, Lea Culetto, Danilo Milovanović, Sara Bezovšek, Meta Grgurevič, Miri Strnad, Andrej Brumen Čop, Polona Poklukar, Boris Beja, Karmen Čorak, Tadej Vaukman.

Zvočni opisi del iz Zbirke UGM
zvočni opisi in reprodukcije
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.

SKUPINE S POSEBNIMI POTREBAMI
zvočni opisi del iz Zbirke UGM, zvočni opisi in reprodukcije
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.