Preskoči na vsebino

Osnovne šole

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM UGM 2023-2024
ZA SKUPINE IZ OSNOVNIH ŠOL
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Spoštovana učiteljica, spoštovani učitelj!

Umetnostna galerija Maribor | UGM se ukvarja z umetnostjo 20. in 21. stoletja. V naših razstaviščih pripravljamo na leto približno 20 razstav slovenskih umetnikov/-ic ter vrsto mednarodnih predstavitev. Razstave spremlja pester izobraževalni program, s pomočjo katerega pomagamo (mladim) obiskovalcem/-kam na poti spoznavanja, razumevanja in doživljanja likovne umetnosti. Za vaše učence pripravljamo krajša ustvarjalna vodstva, kot tudi obsežnejše kulturne dneve, ki temeljijo spoznavanju umetnosti preko lastne izkušnje likovnega ustvarjanja. Prostor muzeja udomačijo naši mladi abonenti, ki redno in aktivno spremljajo  razstavni program UGM.

NAVODILA ZA NAJAVO OBISKA | Na obisk se je potrebno najaviti vsaj en teden pred prihodom. Svetujemo, da skupino najavite že junija ali avgusta za prihajajoče šolsko leto. Pri najavi nam posredujete podatke o starosti in številu otrok. Zaželeno je, da nas obvestite o posebnostih otrok, za katere lahko načrtujemo prilagojene aktivnosti.
Spremljevalce/-ke prosimo, da v času aktivnosti ne zapuščate skupin. Vljudno prosimo, da v času naših aktivnosti izklopite zvok mobilnih telefonov. Uporabljanje telefonov med vodenjem je moteče za muzejske pedagoge kot tudi za otroke. Fotografiranje je dovoljeno brez uporabljanja bliskavice.

Izpostavljamo razstave, ki bodo na ogled v naslednjem šolskem letu:
NEVIDNA ROKA
7. julij–okt. 2023

IT'S OKAY TO CRY, fotografska razstava
nov. 2023–januar 2024

SPEKTER, razstava del iz Zbirke UGM ob 70. letnici
2. februar 2024–druga polovica 2025

EKO 9, Mednarodni trienale umetnost in okolje
pomlad 2024

Dokončni termini in vsebine razstav bodo na voljo septembra 2023. Preverite jih na www.ugm.si.
Program izvajamo od torka do nedelje, med 9.00-18.00, razen v času, ko je razstavišče zaprto zaradi postavljanja nove razstave.
info in najava skupin: Brigita Strnad, brigita.strnad@ugm.si, T 02 229 46 97

PROGRAM
VODSTVO
/ Na vodstvu se učenci/ke seznanijo z razstavo in ob pomoči muzejskega pedagoga razvijajo ustvarjalni dialog. Ob umetninah se pogovarjamo, učimo, raziskujemo in tudi igramo.   
trajanje: 45-60 min / cena: 2,80 € / primerno za vse starostne skupine

VODSTVO + USTVARJALNICA / Vodstvo po razstavi popestrimo z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.
trajanje: 80-90 min / cena: 3 € / primerno za vse starostne skupine

VODSTVO + USTVARJALNICA ZA DRUŽINE / Aktivnost spodbuja ustvarjalno druženje v neposrednem stiku z umetninami in kreativno sodelovanje mlajših otrok in staršev, dedkov ter babic.
trajanje: 50-60 min / cena: 4,50 € na družino / primerno za učence 1.–3. razreda

KULTURNI DAN V UGM / Aktivnost ponuja poglobljeno raziskovanje razstave z vodstvom in vključuje različne ustvarjalne naloge. Kulturni dan v UGM lahko dopolnimo z vsebinami po dogovoru s spremljevalci. Poskrbljeno je tudi za prostor in čas za odmor. Malico skupine prinesejo s seboj.
trajanje: 120-180 min / cena: 4,50 € / primerno za vse skupine

SPOZNAVANJE UMETNIŠKIH SLEDI V MESTU / Skupine popeljemo na ustvarjalen sprehod po mariborskem mestnem središču. Učenci/ke se srečajo z umetniškimi sledmi na mariborskih trgih, ulicah in parkih.  Poglobijo se v vsebino javne plastike in njene umeščenosti v mesto. Vodstvo po dogovoru s spremljevalci/kami priredimo glede na vsebino (spomeniki znanim osebam, sodobne umestitve, Forma viva …), pripravljamo pa vodstva tudi v drugih mestnih četrtih.
trajanje: 50-60 min / cena: 2,80 € / primerno za vse starostne skupine

ABONMA UGM | Skupine, vključene v abonma, obiščejo 3 ali 4 razstav v šolskem letu. Vsak obisk vključuje VODSTVO + USTVARJALNICO. V šolskem letu 2023 – 2024 bomo ob vseh razstavah, ki jih boste obiskali, iskali vsebine, ki se navezujejo na odnos do okolja - soljudi, rastlin in živali. Raziskovali bomo čutenju, ki nam ga ta odnos lahko vzbuja ali se pogovarjali o barvah v naravi in živalskem svetu. 
trajanje: 3 ali 4 x 80-90 min / cena: 7,50 € ali 10 € / primerno za vse starostne skupine

GALERIJA NA OBISKU / Program je namenjen vsem skupinam s posebnimi potrebami, ki ne morejo obiskati  galerije. Naši pedagogi obiščejo skupine v bolnišnici, zavodu, na šolskem taboru ipd. Z didaktičnimi igrami in likovnim ustvarjanjem udeležencem popestrimo dan in jih spodbujamo k spoznavanju in doživljanju umetnosti. Prav tako pa se s takšnimi skupinami lahko povežemo na daljavo in preko spletne aplikacije predstavimo razstavo.
trajanje: po dogovoru / brezplačno / primerno za vse starostne skupine

Zagrizi v umetnost: Pike in črte iz Zbirke UGM
priročnik za spoznavanje Zbirke UGM v galeriji in doma (5+)
Za naše najmlajše obiskovalce/-ke smo izdelali priročnik s številnimi poučnimi nalogami za spoznavanje Zbirke UGM v galeriji in doma.
cena: 10 € + poštnina