Preskoči na vsebino

Dijaki in študentje

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM UGM 20232024
ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Spoštovana profesorica, spoštovani profesor!

Umetnostna galerija Maribor | UGM je druga največja ustavno za moderno in sodobno likovno umetnost v Sloveniji. Aktivnosti za dijake/-inje so zasnovane na izkustvenem soočanju z muzejskim prostorom. Tukaj se bodo srečali z vrhunskimi likovnimi umetninami domačih in tujih umetnikov/-ic. Spoznavali bodo umetniške zvrsti kot so slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video in instalacija. Ob neposrednem opazovanju bodo poglobili znanje o likovnih motivih in tehnikah. Spodbujamo jih v poglobljeno spoznavanje umetnosti in natančno opazovanje umetniški del. Poudarek je na opazovanju, pogovoru, analizi, reševanju problemov in bogatenju besednega zaklada. Ker je ena izmed značilnosti sodobne umetnosti, da posega na druga znanstvena področja, se lahko v UGM s pomočjo umetnosti ukvarjate tudi s temami, kot so ekologija, narava, družba.

NAVODILA ZA NAJAVO OBISKA | Na obisk se je potrebno najaviti vsaj en teden pred prihodom. Svetujemo, da skupino najavite že junija ali avgusta za prihajajoče šolsko leto. Pri najavi nam posredujete podatke o številu dijakov/inj. Zaželeno je, da nas obvestite o posebnostih, za katere lahko načrtujemo prilagojene aktivnosti. UGM vas bo predhodno seznanil s potekom in vsebino aktivnosti, ki jo bomo pripravili za vašo skupino. Spremljevalke in spremljevalce prosimo, da v času aktivnosti ne zapuščate skupin. Vljudno prosimo, da v času naših aktivnosti izklopite zvok mobilnih telefonov. Uporabljanje telefonov med vodenjem je moteče za muzejske pedagoge kot tudi za dijake/inje. Fotografiranje je dovoljeno brez uporabljanja bliskavice.

Izpostavljamo razstave, ki bodo na ogled v naslednjem šolskem letu:
NEVIDNA ROKA
7. julij–okt. 2023

IT'S OKAY TO CRY, fotografska razstava
nov. 2023–januar 2024

SPEKTER, razstava del iz Zbirke UGM ob 70. letnici
2. februar 2024–druga polovica 2025

EKO 9, Mednarodni trienale umetnost in okolje
pomlad 2024  

Dokončni termini in vsebine razstav bodo na voljo septembra 2023. Preverite jih na www.ugm.si.
Program izvajamo od torka do nedelje, med 9.00-18.00, razen v času, ko je razstavišče zaprto zaradi postavljanja nove razstave.
info in najava skupin: Brigita Strnad, brigita.strnadping@ugmpong.si, T 02 229 46 97

PROGRAM
VODSTVO
/ Na vodstvu se dijaki/nje seznanijo z razstavo in ob pomoči muzejskega pedagoga razvijajo ustvarjalni dialog z umetninami.  
trajanje: 45
60 min / cena: 2,80 € / VODSTVO V ANGLEŠKEM JEZIKU / 4,00 €

VODSTVO + USTVARJALNICA / Vodstvo po razstavi popestrimo z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.
trajanje: 80
90 min / cena: 3 €

VODSTVO SPOZNAVANJE MARIBORSKE JAVNE PLASTIKE / Skupine popeljemo na ustvarjalen sprehod po mariborskem mestnem središču. Dijaki/nje se poglobijo v vsebino javne plastike in njene umeščenosti v mesto. Vodstvo priredimo tudi za spoznavanje javne plastike v drugih mestnih četrtih.
trajanje: 60 min / cena: 2,80 €

ABONMA UGM | Skupine, vključene v abonma, obiščejo 3 ali 4 razstav v šolskem letu. Vsak obisk vključuje VODSTVO + USTVARJALNICO. V šolskem letu 2023 – 2024 bomo ob vseh razstavah, ki jih boste obiskali, iskali vsebine, ki se navezujejo na odnos do okolja. Ob razstavi fotografski razstavi Nič več ne jočem bomo skozi oči umetnikov/-ic pogledali v virtualni svet in kako le-ta vpliva na čutenje samega sebe, do drugega in sveta. Postavitev Zbirke UGM z barvitim razponom slovenske umetnosti ponuja vrsto interpretacij o empatiji, drugačnosti in sprejemanju. Šolsko leto pa bomo zaključili z razstavo EKO 9, Mednarodni trienale umetnost in okolje in razmislekom o našem neposrednem lokalnem okolju.
trajanje: 3 ali 4 x 80
90 min / cena: 7,50 € ali 10 € / primerno za vse starostne skupine

KLUB UGM ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE
Dijake in študente vabimo, da se pridružijo Klubu UGM in vse leto uživajo številne ugodnosti. Člani Kluba UGM imajo prost vstop v galerijo in 30 % popust za publikacije in druge izdelke ter ostale programe UGM. Člani Kluba UGM postanete ob plačilu članarine na blagajni UGM, Strossmayerjeva ulica 6, Maribor.
letna članarina: 15 EUR

GALERIJA NA OBISKU
Program je namenjen vsem skupinam s posebnimi potrebami, ki nas zaradi raznih ovir ne morejo obiskati. Naši pedagogi obiščejo skupine v bolnišnici, zavodu, na šolskem taboru ipd. Z didaktičnimi igrami in likovnim ustvarjanjem udeležencem popestrimo dan in jih spodbujamo k spoznavanju in doživljanju umetnosti. Po dogovoru lahko pripravimo tudi aktivnost na daljavo.
cena: brezplačno
trajanje: po dogovoru
starostna skupina: primerno za vse starostne skupine