OTROCI IN DRUŽINE

Ste vedeli, da je Umetnostna galerija Maribor drugi največji muzej za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji? V Zbirki UGM namreč hranimo preko 5.000 umetniških del slovenskih avtorjev zadnjih 100 let. V galerijskih prostorih vse leto prirejamo številne razstave vizualne umetnosti ter vrsto aktivnosti, ki so namenjene otrokom in družinam. Izberite svoj program za zbujanje otroške radovednosti in domišljije!

Najmlajši se s prostorom galerije soočajo v spremstvu staršev, babic in dedkov ob posebnih dogodkih, kot sta Teden otroka in Mednarodni teden družine. Otroci od 5 – 9 let se na sobotnih in počitniških ustvarjalnicah seznanjajo z deli iz naše zbirke ter z likovnimi področji, ki so zastopana v njej: risba, slika, kip in fotografija. Starejši otroci od 10 – 15 let se lahko pridružijo Mladim strokovnjakom UGM, ki poleg spoznavanja umetnosti in likovnega ustvarjanja spoznavajo tudi poklice ter ob naši še druge ustanove na področju moderne in sodobne likovne umetnosti.

USTVARJALNO POLETJE V UGM
(za otroke + 5)
UGM, Strossmayerjeva 6 in druge lokacije
6. 7., 13. 7., 20. 7., 27. 7., 3. 8., 10. 8. , 17. 8., 24. 8., 28. 8. 2021

Ustvarjalno poletje v UGM ponuja otrokom kakovostne izobraževalne programe umetnostne vzgoje ter ustvarjalno preživljanje prostega časa. V ospredju programa osvetljujemo tudi letos torkove ustvarjalnice, na katerih bomo spoznavali umetnost na razstavah UGM kot tudi na mariborskih trgih in ulicah. S pomočjo pogovora in igre se bomo poglobili v razumevanje in doživljanje likovnih umetnin. Predvsem pa bodo svoje razumevanje umetnosti otroci poglobili z lastnim likovnim ustvarjanjem. Vodeni bodo na način, da bodo raziskovali lasten likovni izraz in razvijali veselje do umetnosti in likovnega ustvarjanje. Z likovnimi ustvarjalnicami se bomo pridružili tudi dogajanju na mariborskem Art kampu v Mestnem parku. Za konec ustvarjalnega poletja UGM vas bomo nagradili z lutkovno predstavo, ki bo na ploščadi pred UGM gostila v okviru Mednarodnega poletnega lutkovnega pristna Lutkovnega gledališča Maribor. Ob tem pa si boste v UGM Mravljišču lahko ogledali še razstavo otroških likovnih izdelkov nastalih tekom poletja. 

TORKOVE USTVARJALNICE
Na Torkove ustvarjalnice so obvezne predhodne prijave: blagajnaping@ugmpong.si, 02 229 46 93.

Torkova ustvarjalnica / Dežela pik in črt
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 6. julij 2021, 10.00 – 12.30

Postali bomo pozorni opazovalci in raziskovalci pik ter črt. Najprej jih bomo iskali v umetninah: kratke, dolge, oglate, zavite, debele in otipljive. Nato pa jih bomo z različnimi risali lovili na mariborskih ulicah in jih urejali v svoje velike ali majhne risbe.
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Akcija - snemamo film!
prostori nekdanje tekstilne tovarne Hutter/MTT v Melju
torek, 13. julij 2021, 10.00 - 12.30

Otroke vabimo na filmsko ustvarjalnico. Najprej si bomo ogledali razstavo Eko 8 – Pismo za prihodnost: filme, video umetnine, instalacije in druge umetnine, ob katerih se bomo pogovarjali o ekologiji – naši skrbi za okolje. Ogledu bo sledila filmska ustvarjalnica. Film bo pismo, naše sporočilo za prihodnost. Jakob Vogrinec, dijak Srednje šole za oblikovanje Mariboru, ki je za svoje filme prejel že več nagrad, nam bo predstavil orodja, ki jih potrebujemo za snemanje. Nato bomo sestavili scenarij in akcija – snemali bomo film.
cena: 10 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Sem in tja po sliki
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 20. julij 2021, 10.00 – 12.30

Vživeli se bomo v vlogo slikarja in slikarke, ko s čopičem drsi po površini tako, da nastajajo obrazi, krajine, živali, predmeti ali kaj čisto neprepoznavnega, abstraktnega. Sledila bo slikarska ustvarjalnica, na kateri se bomo tudi sami preizkusili v slikanju  neprepoznavnega. Ustvarjali bomo abstraktni svet barv in oblik. Le kaj bo nastalo?
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Lebdeči kipi
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 27. julij 2021, 10.00 – 12.30

Kip lahko objamemo s pogledom, spredaj, zadaj, z leve in desne. Lahko pa kip tudi visi v zraku in ga vidimo tudi spodaj. Na ustvarjalnici bomo ustvarjali kipe, ki pa jih ne bomo postavili na podstavek ali na tla. Naredili bomo lebdeče kipe.
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Poljubi in objemi
UGM, Strossmayerjeva 6 + mestno središče
torek, 3. avgust 2021, 10.00 – 12.30

Na mariborskih ulicah bomo iskali znake, ki jih je ustvarila slovenska umetnica Petra Varl in vabijo k igrivemu ter prijaznemu odnosu drug do drugega. Nato se bomo vrnili v UGM, kjer bomo izvedli še likovno ustvarjalnico. Na majice, s katerimi bomo potem tudi mi šli ven, na ulice in trge, bomo narisali motive, s katerimi bomo razveseljevali druge. Otroci naj s seboj prinesejo majico, ki je lahko tudi rabljena. V rabljenih in predelanih oblačilih smo lahko zelo izvirni, hkrati pa tudi prispevamo k temu, da je manj odpadkov.
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Ustvarjanje z naravo
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 10. avgust 2021, 10.00 – 12.30

Tokrat boste z ustvarjanjem začeli otroci že pred prihodom na ustvarjalnico v UGM Studiu. Doma, okoli doma, v parku ali gozdu poiščite vejice, kamenčke, liste, trave in storže ter jih prinesite s seboj v galerijo. Seveda pa bomo za nekaj materiala poskrbeli tudi mi. Iz koščkov narave bomo nato kiparili nove likovne izdelke. Za spomin jih bomo tudi fotografirali in narisali. V navdih nam bo razstava slovenske umetnice Mateje Kavčič, ki svojo umetnost ustvarja prav iz naravnih materialov.
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Risanje z miško
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 17. avgust 2021, 10.00 – 12.30

Rišemo lahko s svinčnikom, barvico, kredo in tudi miško, seveda računalniško. Iz risb pa lahko sestavimo tudi čisto svoje knjige. Na likovni ustvarjalnici bodo otroci izdelovali svojo avtorsko knjigo, ki bo napisana v jeziku pik, črt, barv in oblik.
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

Torkova ustvarjalnica / Spomenik, ki bo posvečen ...
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 24. avgust 2021, 10.00 – 12.30

Na Slomškovem trgu si bomo ogledali spomenike – spomenik Hermanu Potočniku, pionirju vesoljskih tehnologij, spomenik osebe, po kateri se trg imenuje in kip leva, pričevalca starodavnih rimljanskih časov v naših krajih. Po raziskovanju trga se bomo vrnili v galerijo in nadaljevali s kiparsko ustvarjalnico. Iz gline bodo otroci ustvarjali osnutke za spomenike. Le kdo je tako pomemben, da bi ga želeli ovekovečiti v kip in ga postaviti na trg?
cena: 5 € / vodstvo + likovni material + malica

UGM NA ART KAMPU V MESTNEM PARKU
V poletnih dneh bo mariborski Mestni park spet poln raznoterih ustvarjalnih in kulturnih vsebin. Tudi UGM se ponovno pridružuje Art kampu. Tokrat vas bomo preko likovnega ustvarjanja spodbudili, da se boste poglobili v odnos do okolja, narave in živali.

LAND ART USTVARJALNICA z umetnico Matejo Kavčič 
25. junij 2021 od 10.00 – 13.00
Narava ponuja čudovite možnosti ustvarjanja brez svinčnikov, papirja, čopičev in škarij. Vabljeni, da se pridružite umetnici Mateji Kavčič pri ustvarjanju z naravnimi materiali kot so trave, rože, veje, kamni, storži….  Razstava Mateje Kavčič je na ogled v UGM Studiu, prodajna razstava njenih grafik pa v UGM. 

UGM likovna ustvarjalnica OŽIVIMO ŽIVALI  
nedelja, 27. junij ob 10.00 – 13.00 in 16.00 – 20.00

vodita: Brigita Strnad in Ajda Sitar 
Mnoge živalske vrste so že izumrle, prepogosto zaradi človekovega posega v okolje. Kakšne barve so bile te živali za časa svojega življenja, nap.  Novofunlandski volk? V kakšnem okolju so živeli beli delfini? Kaj bi nam iz preteklosti sporočila severna antilopa? Vabimo vas, da se prepustite domišljiji in izumrle živeli oživite v svoj likovni izdelek. Vaš likovni izdelke bo veljal kot vstopnica za vso družino na razstavo EKO8, Pismo za prihodnost v nekdanji tovarni MTT v Melju.  Več o razstavi tukaj.

ZAKLJUČEK USTVARJALNEGA POLETJA V UGM
Pripovedno gledališče gdč. Bazilike ZAVRTI TIGRA! 6+
Lutkovna predstava za enega gledalca + likovna ustvarjalnica BREZČASJE
UGM, Strossmayerjeva 6
nedelja, 29. avgust 2021, 11.00

Ob koncu poletja vas skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor vabimo na mednarodni festival 32. Poletni lutkovni pristan. Gostovalo bo Pripovedno gledališče gdč. Bazilike s predstavo Zavrti tigra! v režiji in izvedbi Katje Povše.

Gdč. Bazilika je tokrat ladijska strežnica, ki gledalca povabi, naj pokuka v zapuščen čezoceanski parnik. Gledalec dobi slušalke in skozi okenca gleda kratko lutkovno predstavo o vdovi Lejdi Leni, introvertiranem raziskovalcu Rihardu B. in mladem dekletu Beti, ki živijo v brezčasju, upajoč na svetlo prihodnost. Na parniku pa se potika še slepi potnik.

Predstava je namenjena individualnemu obiskovalcu. Med tem, ko boste ostali čakali na predstavo, pa boste na likovni ustvarjalnici, ki jo bo vodila Brigita Strnad (UGM), lahko predstavili svojo idejo o času oz. brezčasju. Kakšne barve in oblike je? Je morda podoben kakšni živali?

Nato vas bomo seveda tudi povabili na ogled razstav UGM, še posebej na ogled likovnih izdelkov, ki so jih v poletnem vrvežu ustvarjali otroci na torkovih ustvarjalnicah. Razstava bo na ogled v UGM Mravljišču vse do sobote, 12. septembra, ko bomo ponovno začeli ustvarjati na naših Sobotnih ustvarjalnicah.

informacije: Brigita Strnad, muzejska svetovalka, brigita.strnad@ugm.si, 02 22 94 697