Program Mladi strokovnjaki

PROGRAM MLADI STROKOVNJAKI UGM (10 - 15 let)
likovna šola v galeriji za mlade
UGM, Strossmayerjeva 6
1 del: sreda, 29. september, 6., 13. in 20. oktober 2021, 15.30-17.00
2 del: sreda, 24. november, 1., 8. in 15. december 2021, 15.30-17.00

vodi: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa in muzejska svetovalka UGM

Mladi strokovnjaki UGM od 10 do 15 let raziskujejo likovno umetnost v neposrednem stiku z umetniškimi deli - v živo, kar ima neprecenljivo vzgojno-izobraževalno vrednost pri spoznavanju umetnosti. Neposredno med umetninami tudi sami likovno ustvarjajo, rišejo, slikajo, kiparijo, preizkušajo različne materiale in razvijajo svojo likovno govorico. Pri tem se tudi seznanjajo s poklici, kot so umetnik, kustos, fotograf ... Poudarek je na delu s sodobno umetnostjo, za katero opažamo in opozarjamo, da je v šolsko delo vključena v premajhnem obsegu. In zakaj menimo, da je prav, da mladi spoznavajo sodobno umetnost? Menimo, da je nujno, da mladi spoznavajo sodobno umetnost. Dnevno so izpostavljeni številnim vizualnim informacijam, zato je nujno, da se mladi naučijo le-te poglobljeno in kritično brati in prav umetnost ima velik potencial za razvijanje takšnega branja. Ker bo v prihodnosti vse več kreativnih poklicev, je nujno, da mlade spodbujamo v ustvarjalno reševanje problemov in iskanje izvirnih rešitev, pri čemer je umetniški proces lahko kvaliteten vzor.

Tokrat bodo Mladi strokovnjaki UGM spoznavali moderno in sodobno likovno umetnost preko primerov umetnin iz Zbirke UGM. V drugem delu pa se bodo poglobili v bogati slikarski opus akademskega slikarja Ludvika Pandurja. Srečali se bodo s samim umetnikom in kustosom razstave Juretom Kirbišem. Svoje razumevanje in doživljanje umetnosti pa bodo podkrepili z vrsto likovnih nalog. Program bomo zaključili z razstavo nastalih likovnih izdelkov v UGM Mravljišču.

Cilji programa:

  - spoznavanje moderne in sodobne likovne umetnosti;
  - poglobljeno spoznavanje in raziskovanje razstave Retrospektiva Ludvik Pandur;
  - razvijanje likovnih sposobnosti;
  - praktično delo z različnimi likovnimi tehnikami;
  - spodbujanje ustvarjalnega sodelovanje;
  - spoznavanje poklicev na področju vizualne umetnosti: umetnik, kustos, likovni pedagog.

Cena celotnega programa: 40 € (se lahko plača v dveh obrokih).
Cena posamezne ustvarjalnice: 7 €
Obvezne predhodne prijave. Prijava velja ob plačilu na blagajni UGM.
Program bo potekal v skladu z navodili NIJZ. V kolikor se program ne bi mogle izvajati v živo, bo potekal na daljavo preko aplikacije ZOOM.
Info in prijava: Brigita Strnad, 02 22 94 697, brigita.strnadping@ugmpong.si

PROGRAM:

Avtoportret
sreda, 29. september 2021, 15.30–17.00

Prvo srečanje Mladih strokovnjakov UGM bo namenjeno spoznavanju portreta in avtoportreta. Na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM si bomo ogledali portrete, ki so jih upodobile pomembne slovenske umetnice in umetniki, kot so Ivana Kobilca, Tone Kralj, Petra Varl in drugi. Po vzoru razstavljenih umetnin se bodo mladi udeleženci predstavili z upodobitvijo lastne podobe v tehniki svinčnika ali oglja na papirju.

Mestna veduta
sreda, 6. oktober 2021, 15.30–17.00

Kustosinja za Zbirko UGM Andreja Borin nam bo predstavila grafično mapo Stari Maribor Frana Stiplovška. Ogledali si bomo grafike ozkih uličic mestnega središča, Andreja pa nam bo predstavila tudi svoje delo »varuhinje« Zbirke. Nato se bomo tudi sami lotili motiva mestne vedute v grafiki.

Mariborski fotografi
sreda, 13. oktober 2021, 15.30–17.00

V 60-ih letih prejšnjega stoletja na področje umetnosti vstopajo novi mediji, fotografije, video, računalnik. Ogledali si bomo črno bele fotografije članov Mariborskega foto kluba, posnetke ulic, ljudi, odsevov v lužah. Po krajšem ogledu razstave, se bomo sprehodili še po mestnih ulicah in trgih ter lovili zanimive trenutke. Udeleženci naj imajo s seboj fotografske kamere ali pametne telefone.

Abstraktno kiparstvo
sreda, 20. oktober 2021, 15.30–17.00

Spoznavali bomo razvoj kiparstva od klasičnih, realističnih upodobitev do abstraktnih upodobitev ter gibljivih objektov. Razumevanje abstraktnega, nepredmetnega ustvarjanja v kiparstvu bomo poglobili s kiparsko ustvarjalnico, na kateri bomo izdelovali viseče, gibljive objekte.

Še enkrat avtoportret
sreda, 24. november 2021, 15.30–17.00

V drugem delu srečanj Mladih strokovnjakov UGM se bomo poglobljeno posvetili slikarskemu opusu akad. slikarja Ludvika Pandurja. Avtorja bomo najprej spoznali skozi njegove barvite avtoportrete in slike ekspresivnih potez. Sledila bo slikarska ustvarjalnica, na kateri se bodo Mladi strokovnjaki lotili lastne podobe z barvo.

Na ramenih velikana
sreda, 1. december 2021, 15.30–17.00

Mnogi veliki umetniki so urili svoje likovne spretnosti s kopiranjem in poustvarjanjem drugih velikih likovnih umetnin. S poustvarjanjem so se poglobili v umetnikov likovni jezik, ga s tem bolje razumeli in pri tem razvijali svojega. Mladi strokovnjaki UGM bodo izbrali njim najbolj zanimivo razstavljeno sliko, ki jo bodo poustvarili v tehniki akrila na platnu. Na srečanjih se nam bo pridružil tudi kustos razstave Jure Kirbiš.

Na ramenih velikana
sreda, 8. december 2021, 15.30–17.00

Mnogi veliki umetniki so urili svoje likovne spretnosti s kopiranjem in poustvarjanjem drugih velikih likovnih umetnin. S poustvarjanjem so se poglobili v umetnikov likovni jezik, ga s tem bolje razumeli in pri tem razvijali svojega. Mladi strokovnjaki UGM bodo izbrali njim najbolj zanimivo razstavljeno sliko, ki jo bodo poustvarili v tehniki akrila na platnu. Na srečanjih se nam bo pridružil tudi kustos razstave Jure Kirbiš.

Razstava del mladih strokovnjakov UGM in srečanje z umetnikom Ludvikom Pandurjem
sreda, 15. december 2021, 15.30–17.00

Na zadnjem srečanju vabimo Mlade strokovnjake UGM in njihove starše na pogovor z akademskim slikarjem Ludvikom Pandurjem. Z njim se bomo pogovarjali o njegovem ustvarjanju, seveda pa ga bomo povabili, da si ogleda in komentira nastale likovne izdelke Mladih strokovnjakov UGM.