Preskoči na vsebino

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
četrtek, 3. december 2009, od 10.00-20.00
15.00 Javno vodstvo za slepe in slabovidne
vodi: Borut Popenko, umetnik

Delavnica in vodstvo sta namenjena obiskovalcem s posebnimi potrebami oz. slepim in slabovidnim. Z načrtovanimi aktivnostmi želimo otrokom, mladostnikom in starejšim obiskovalcem omogočili boljše razumevanje in doživljanje likovne umetnosti.

18.00-19.00 Javno vodstvo po razstavi Risba na Slovenskem II, 1940-2009
vodi: Aleksander Bassin, avtor projekta

»Ali je danes sploh mogoče povedati kaj pametno-navdihujočega o tako golem pojavu, kot je risba? Postmoderni čas  bi najraje verjel, da je risba nekaj, kar v resnici šele bo. Razstavljene črte na papirju pa so le zabeležke velikih načrtov za izvedbo v drugem mediju, tako da se jih sploh ne sme gledati brez dodatne razlage, ki pove, čemu je ta čudni vzorec sploh namenjen. Sodobne razlage risb postmodernih avtorjev so v resnici bolj podobne opravičilom, ki napovedujejo, kaj vse bi se sicer lahko razkrilo iz načrta, če ne bi bil ta po naključju samo ... risba.« (Aleksander Bassin, iz kataloga Risba na Slovenskem II: 1940-2009, str. 6.) Aleksander Bassin, muzejski svetnik in do nedavnega direktor Mestne galerije Ljubljana, je referenčni pisec številnih likovnih kritik ter strokovnih in teoretičnih besedil o likovni umetnosti, predvsem pa avtor in kustos mnogih razstav.

19.30-20.00 Koncert ansambla !Kebataola!

!Kebataola!, pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec, je ansambel, ki se je v zadnjih letih profiliral kot zanimiv poustvarjalec predvsem sodobne, pa tudi srednjeveške glasbe. Z glasbeno scenskimi projekti je vnesel svež pristop k izvajanju vokalnih del sodobne glasbene literature. !Kebataola! raziskuje nove zvoke, nove vokalne tehnike, nove oblike izraza. Z idejo Choregie – vokalno gledališče ali gledališče glasov !Kebataola! prinaša svežino v odpiranju novih prostorov izraznosti, prepričljivosti, intenzivnosti izkušenj in komuniciranja v svet glasbenega gledališča. Ansambel !Kebatola! sestavljajo izkušeni ustvarjalci, ki sicer delujejo na različnih področjih operne, dramske, zborovske, etnične, rock in džezovske glasbe.

Razprodaja publikacij UGM: vse publikacije UGM, monografije, plakati, cd-ji, po izredno prijaznih cenah!
Prost vstop: brezplačni ogledi razstav