Preskoči na vsebino

Otvoritev projekta geopunkturni krog + vodstvo in predstavitev projekta
lokacija: severni rob mariborskega mestnega parka (za drugim ribnikom)
otvoritev: torek, 26. september 2017, ob 11.00
vodstvo: torek, 26. september 2017, ob 16.00
častni govorec na otvoritvi: dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor
vodstvo: Marko Pogačnik, UNESCO umetnik za mir

Vabljeni na otvoritev geopunkturnega kroga, ki so ga skupaj ustvarili kipar Marko Pogačnik in skupina mednarodnih šolanih umetnic ter krasi mariborski mestni park. Projekt je rezultat sodelovanja Umetnostne galerije Maribor, društva Vitaaa za sožitje človeka, narave in prostora; Mestne občine Maribor ter podjetij Nigrad in Snaga. Geopunkturni krog bo slavnostno otvoril župan mesta Maribor, dr. Andrej Fištravec, ob 11.00. Vodstvo po geopunkturnem krogu bo potekalo ob 16.00, skozi sam proces nastanka geopunkturnih krogov pa nas bo popeljal umetnik Marko Pogačnik.

»Projekt geopunkturnih krogov nastaja od leta 2004 kot način kako ponovno vzpostaviti komunikacijo med človekom in Zemljo kot noosfero, specifično obliko zavesti. Geopunkturni krogi so postavljeni v različnih konstelacijah in so postavljeni na krajih, kjer je komunikacija z noosfero mogoča. Kamniti stebri imajo vklesana znamenja, oblikovana po principu univerzalnega likovnega jezika. Imenujem jih »kozmogrami«. Pri realizaciji vedno sodeluje mednarodna skupina izšolanih umetnic in umetnikov. Geopunkturni krog v mariborskem mestnem parku je posvečen določenemu vidiku evropskega organizma, ki je osredinjen okrog slovenskega prostora. Imenujem ga »elementarno srce Evrope«. S pojmom elementarnega srca označujem fraktal (hologram) srca Zemlje/Gaje, ki se pri človeku nahaja pod konico prsne kosti grodnice. Omogoča, da človeški srčni sistem niha usklajeno s srcem Zemlje. Slovenija se nahaja znotraj elementarnega srca Evrope, ki se v obliki romba razteza med Goričkim (Prekmurje), Plitvicami na Hrvaškem, Benetkami (Venezia) in Velikim Klekom (Grossglockner)«, je o projektu dejal Marko Pogačnik.

Marko Pogačnik (r. 1944) se je začel kulturno udejstvovati že v dijaških letih in ga kasneje nadaljeval s konceptualistično skupino OHO (1965-1971). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1963-1967). Kot svobodni umetnik deluje od leta 1968, leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano »litopunktura«, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini. V stebre vkleše znake, tako imenovane »kozmograme«. Vseskozi se posveča tudi delavnicam na terenu, kjer na različnih koncih sveta skupaj z ljudmi vzpostavlja nov odnos do narave in prostora. Za svoje delo je bil nagrajen z nagrado Prešernovega sklada, Bevkovo nagrado (oboje 1991) in Jakopičevo nagrado (2008). Je avtor več knjig od katerih so številne tudi prevedene. Je tudi avtor državnega grba Republike Slovenije. Leta 2016 je prejel častni naziv UNESCO umetnik za mir.

V Sloveniji je bil leta 2008 v Ljubljani postavljen Hologram Evrope v povezavi s slovenskim predsedovanjem EU, geopunkturni krog je lociran tudi ob Savi in ob Cerkniškem jezeru. V tujini so geopunkturni krogi postavljeni na Češkem, na Portugalskem, na Hrvaškem, v Bosni, v Avstriji, Kanadi in v ZDA. Geopunkturni krog v Mariboru bo posvečen Sloveniji, v to kompozicijo pa bo vpet tudi kamen, ki bo označil vlogo mariborskega prostora v širšem prostoru srednje Evrope.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!