GostiM Besedo / Aleš Šteger in Yang Lian
Literarna hiša Maribor, Vojašniška 12
sreda, 26. september 2012, ob 18.00

Pogovor s kitajskim pesnikom Yangom Lianom in Alešem Štegrom je prvi v sklopu dogodkov, ki se bodo zvrstili ob razstavi Maribor Project / Rebecca Horn & gostje. Pesnika bosta spregovorila o svojem delu in odstrla vpogled v razmišljanje o moči poezije v sodobnem svetu.

Svetovno priznani pesnik Yang Lian (1955) se je rodil v Švici in odrasel v Pekingu. Pisati je začel v sedemdesetih letih in je bil eden izmed ustanoviteljev pesniške skupine »Misty«, nove šole sodobne kitajske poezije. Njegove pesnitve odlikujeta globoko razumevanje in inovativna povezava s klasično kitajsko poezijo. Po tiananmenskem pokolu je bil izgnan, nato pa je živel v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Objavil je enajst pesniških, dve prozni in eno esejistično zbirko v kitajščini. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset tujih jezikov. Za svoje delo je prejel številne mednarodne literarne nagrade in priznanja, med katerimi velja izpostaviti letošnjo Nonino International Prize za literaturo, ki so mu jo podelili v Italiji, Flaiano International Poetry Prize (1999). Za pesniško zbirko Where the Sea Stands Still: New Poems je v Veliki Britaniji leta 1999 prejel  častni naslov Poetry Books Society recommended Translation. Med njegova najpomebnejša dela uvrščamo dvanajst pesniških zbirk v angleškem prevodu, že omenjena zbirka Where the Sea Stands Still (Bloodaxe Books, Velika Britanija, 1999), pesnitvi Yi (Green Integer, ZDA, 2002) in Concentric Circles (Bloodaxe Books, Velika Britanijja, 2005), zbirka Riding Pisces: Poems From Five Collections (Shearsman Books, Velika Britanija, 2008) in Lee Valley Poems – A project of poems and translation (Bloodaxe Books, Velika Britanija, 2009). Yang Lian je skupaj s škotskim pesnikom W. N. Herbertom in Brianom Holtonom pripravil Jade Ladder, najnovejšo antologijo sodobne kitajske poezije v angleščini (Bloodaxe Books, Velika Britanija, 2011). Kot pesnik svetovnega slovesa je gostoval v Berlinu, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Dvakrat je bil izvoljen za člana upravnega odbora mednarodnega PEN (2008 in 2011). Od leta 1997 živi v Londonu.

Aleš Šteger (1973) je z izdajo knjižnega prvenca Šahovnice ur leta 1995 postal eno najvidnejših imen sodobne slovenske poezije. Bil je urednik za kulturo študentskega časopisa Tribuna (1995-97), soustanovitelj knjižne zbirke Beletrina in Študentske založbe, pobudnik in dalj časa programski vodja mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina v Medani. Trenutno deluje kot programski vodja Terminala 12 v okviru zavoda Maribor 2012. Napisal je pet pesniških zbirk, in sicer Šahovnice ur (1995), Kašmir (1997), Protuberance (2002), Knjigo reči (2005), Knjigo teles (2010) in več proznih ter esejističnih del. Pogosto sodeluje z ustvarjalci z različnih umetniških področij, tako je s slikarjem Dušanom Fišerjem pripravil vrsto umetniških akcij in razstav, z avstrijskim kontrabasistom Petrom N. Gruberjem je posnel CD Kamen (2005), napisal je libreto k skladbi Cum grano salis, ki je nastala v sodelovanjus skladateljem Urošem Rojkom (2005). Njegove pesmi je uglasbilo več popularnih glasbenikov, med drugimi tudi Godalika. V koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mestnega gledališča Ptuj je bil krstno uprizorjen njegov mjuzikl za otroke Kurent (2010). Prejel je več slovenskih in mednarodnih nagrad in štipendij, med njimi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta (1999) in Rožančevo nagrado za najboljšo knjigo esejev (2007), štipendije fundacije Abraham Woursell (2000), štipendije DAAD Künstlerprogramm (2005) ter nagrade za najboljšo prevodno knjigo leta (BTBA), ki jo podeljujejo v ZDA (2011). Njegove knjige so prevedene v številne tuje jezike.

VSTOP PROST!