20 €

Monografija Meta Grgurevič / Impossible Machines

Z veseljem sporočamo, da je izšla dolgo pričakovana monografija umetnice Mete Grgurevič, skupni projekt Fundacije Marignoli di Montecorona (Spoleto, Italija), Umetnostne galerije Maribor in Künstlerhausa, Halle für Kunst & Medien (Graz, Avstrija). Gre za več kot 200 strani obsežno publikacijo, ki je nastala ob prvi pregledni razstavi del umetnice v Umetnostni galeriji Maribor (29. november 2019 – 1. marec 2020) in Künstlerhausu, Halle für Kunst & Medien v Gradcu (1. februar – 2. april 2020).

Besedila v publikaciji so prispevali urednik publikacije, kurator in sodelavec Fundacije Marignoli di Montecorona Michele Drascek (naslov besedila: Ad Motu Laevitor, Lighter in Motion), direktor Künstlerhausa iz Gradca Sandro Droschl (naslov besedila: Illusions and Visions on a Search for Lost Time), ustanovitelj Fundacije Marignoli di Montecorona Duccio K. Marignoli (naslov besedila Machines of Desire and Mechanical Performativity) in kustosinja razstave Simona Vidmar (intervju: Meta Grgurevič, An Impossible Artist). Kot razstava pred tem, je tudi publikacija pomemben mejnik na ustvarjalni poti Mete Grgurevič, saj ponuja poglobljen vpogled v avtoričino delo zadnjih 10 let.

Iz intervjuja Simone Vidmar z Meto Grgurevič:
S.V.: Zakaj so tvoji mehanizmi »nemogoči«?
M.G.: Nemogoči so iz več vidikov. Nemogoči se navezuje na besedo neverjetni, kar so starodavni izumi vedno bili. Nemogoči so tudi zaradi procesa nastajanja, ki je nemogoče dolgotrajen. So pa nemogoči tudi s pragmatičnega vidika – so prototipi in so vedno malo nepredvidljivi kot nemogoči otroci, ki si želijo početi vse malo po svoje.

Meta Grgurevič je ena najzanimivejših slovenskih umetnic. Posveča se intimnemu raziskovanju umetnosti v povezavi s tehnologijo in postopkom materializacije znanstvenih in umetniških idej, skozi katerega je razvila fascinacijo nad mehanskimi sistemi, ki ustvarjajo gibanje, svetlobne učinke ali iluzije.

Publikacija je izšla v angleškem jeziku in je na prodaj v muzejski knjigarni UGM. Cena publikacije je 20 EUR.

O PUBLIKACIJI:

Urednik:
Michele Drascek

Teksti:
Michele Drascek
Sandro Droschl
Duccio K. Marignoli
Simona Vidmar

Fotografije:
Jaka Babnik
Tjaša Gnezda
JAŠA
Markus Krottendorfer
Matevž Paternoster
Damjan Švarc

Oblikovanje:
Studio Mango, Padova

Založnik:
Editoriale Umbra, Foligno

Tiskarna Janus, Ljubljana
300 kopij
20 €