Galerija Velenje
otvoritev: četrtek, 11. februar 2010, ob 19.00

V četrtek, 11. februarja 2010, ob 19. uri  bo v Galeriji Velenje  otvoritev razstave del lanskoletnega Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo Zmaga Jeraja.

Kljub temu, da je umetnik svoj razkošni likovni talent v petih plodnih desetletjih preizkusil in uveljavil v slikarstvu, grafiki, fotografiji, ilustraciji, knjižni opremi, scenografiji, grafičnem oblikovanju in filmu, zajema predstavitev njegovega dela v Velenju le natančen  pregled slikarskega opusa in izbor iz odličnega niza z naslovom Risbe kar tako, ki je nastajal od poznih sedemdesetih do prve polovice osemdesetih let preteklega stoletja.

V zgodnjih Jerajevih delih prevladujejo mračna sporočila o stiskah sodobnega človeka, njegovi razklanosti, osamljenosti, odtujenosti in izgubljenosti v urbanih prostorih industrijske civilizacije, ki se stopnjujejo vse do napovedi neizbežne ekološke kataklizme. Razmišljanja o koncu  vsega živega  pa se v osemdesetih letih  v vsebinskem in formalnem smislu umaknejo radikalni čustveni katarzi, življenjski energiji svetlobe in barvnih orkestracij. Človek ostaja še vedno središče umetnikovega zanimanja, le da ni več protagonist velike eksistencialne drame, marveč je nosilec preprostih in vsakdanjih nepomembnih doživetij, opisanih z duhovito ironijo. In prav humornost je ena najbolj dragocenih prvin Jerajevega dela, ki se je etablirana in visoko rangirana umetnost praviloma odreka.

Razstava del Zmaga Jeraja je plod sodelovanja med Galerijo Velenje  in Umetnostno galerijo Maribor.