Tamas Dezsö / Hipoteza: vse je listje
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
27. avgust – 9. oktober 2021
otvoritev: petek, 27. avgust, 19.00

kustos: István Virágvölgyi, kurator

V UGM z veseljem predstavljamo najnovejši projekt priznanega madžarskega fotografa Tamasa Dezső, ki raziskuje našo osebno identiteto in njeno kontinuiteto.

Kaj je tista skrivnostna in nerazložljiva vez, ki povezuje našo osebnost skozi življenje? Nepretrgoma doživljamo fizične spremembe: vsaka posamezna molekula človeškega telesa se nenehoma nadomešča z novimi. Tudi intelektualno smo podvrženi nenehnim spremembam: naš način mišljenja se skozi življenje spreminja. Če bi lahko drug poleg drugega postavili sebe pri desetih in sebe pri petdesetih letih, bi med njima uzrli več razlik kot pa podobnosti. Kje je torej naša identiteta, kako lahko navkljub vsem tem spremembam sami sebe dojemamo kot isto osebo? Ključno je, da človeštvo najde odgovore na ta vprašanja, če želi ustvariti umetne superinteligentne agente.

Dezső je metaforo za ljudi našel v rastlinah, ki so narejene iz istih molekul in struktur kot mi. Ta abstraktna vzporednica ob pomoči lepo skladanih, visokokakovostnih in skrajno podrobnih, raznolikih slik, ki tvorijo nekakšen kabinet čudes, pripomore k temu, da bo raziskava temeljita in zadovoljiva.  Gozd se nenehno spreminja in je podvržen milijonom transformacij – listje se zamenja, drevesa, ki tvorijo gozd, pa živijo le kakšnih 100–150 let; kljub temu pa, tudi z ozirom na časovni razpon tisočletja, govorimo o tistem gozdu, če je le ostal na istem mestu. Toda kako lahko govorimo o istem gozdu, če pa so se vse njegove molekule in vse njegove celice zamenjale mnogokrat?

Serija se ukvarja z mikroskopsko bližino, do katere pridemo s položaja večje distance. Mikroskopski delci lesa ponazarjajo spremembo gozda v najmanjših strukturah – ki še vedno izkazujejo lastnosti drevesa. Vsaka rastlina ima svojo identiteto in rastlinsko vrsto lahko identificiramo tudi na podlagi enega od njenih drobnih delov. A hkratni ni niti ena rastlina enaka drugi, četudi sodita v isto vrsto. Ob soočanju s klimatsko krizo smo soočeni z nujo, da obravnavamo rastline v skladu z njihovim pomenom in se resno potrudimo, da bi poleg človeške identitete razumeli tudi problematiko krhkega rastlinskega obstoja.

Tamas Dezsö se je rodil leta 1978 in deluje v Budimpešti na Madžarskem. Svoja dela je razstavljal po vsem svetu, objavljali pa so ga med drugim tudi v ravijah TIME, The New York Times, National Geographic, Harper’s, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times, PDN in The British Journal of Photography. Njegova dela so razstavljena v galeriji Robert Koch Gallery (ZDA) in The Photographers' Gallery (VB).

kurator: István Virágvölgyi
grafično oblikovanje: Matej Koren
prevod in lektura: Ksenija Vidic, Ruth Hrelja, Blaž Božič
tisk fotografij: Pigmenta Art Print Lab Budapest, Artproof Tallinn
namestitev in uokvirjanje: Artproof Tallinn
transport umetnin: Madžarski kulturni inštitut Ljubljana
posebna zahvala: Eszter Szablyár, Péter Peti, Richard Courtiour

Razstava je nastala v sodelovanju Sodobnega centra za fotografijo Roberta Cape, Budimpešta, Madžarskega kulturnega inštituta, Ljubljana in UGM.