Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Med 10. septembrom in 6. oktobrom si je v Umetnostni galeriji Maribor, na Strossmayerjevi 6, mogoče ogledati pregledno razstavo del slovenskih arhitektov v dvajsetem stoletju, ki so izoblikovali podobo domače in deloma tudi tuje (M. Fabiani, J. Plečnik...) arhitekture tega časa. Razstava je avtorski projekt dr. Staneta Bernika, priznanega likovnega strokovnjaka, kritika in publicista, ki je največji del svojega profesionalnega zanimanja namenil prav arhitekturnemu, urbanističnemu in oblikovalskemu področju.

Njegov izbor zajema sto štirinajst realizacij več kot petdesetih avtorjev, s katerimi je želel, kot pravi sam, predstaviti celovitost arhitekturnega dogajanja in ne le posameznih prestižnih arhitekturnih rešitev. Zato je v razstavo vključil tako primere individualnih hiš, stanovanjskih sosesk, sakralnih objektov, poslovnih zgradb, interierjev, mostov kot tudi ureditve rečnih obrežij.

Zastopana so vidna imena slovenske arhitekture kot so: E. Ravnikar, I. Vurnik, V. Šubic, O. Jugovec, J. Černigoj, A. Dev, E. Mihevc, S. Kristl, M. Mihelič, S. Sever, M. Bonča, M. Mušič, V. Ravnikar in drugi. Njihova dela so dokumentirana s fotografijami, načrti, tlorisi in spremnimi besedili, ki gledalcu približajo predstavljeno tematiko in vrednostne kriterije Bernikovega izbora. Razstava, ki je bila konec lanskega leta prikazana v ljubljanski Mestni galeriji, je spodbudila živahne, tudi polemično obarvane odzive, značilne za ambicioznejše avtorsko zasnovane projekte. Pregled arhitekturnega bogastva preteklega stoletja ponuja občinstvu brez dvoma dovolj razlogov za njegov ogled in dovolj izzivov za oblikovanje lastne kritične presoje.