Preskoči na vsebino

Rezultati mednarodnega arhitekturnega natečaja za Novo UGM

naročnik: Mestna občina Maribor

velikost: 14.800m2

zaključek natečaja: marec 2010

predvidena otvoritev: julij 2012

 

UGM s ponosom predstavlja zmagovalce in nagrajence javnega mednarodnega natečaja za novo Umetnostno galerijo Maribor, ki sta jih pred dnevi razglasili Mestna občina Maribor in sedemčlanska komisija pod okriljem Mednarodne zveze arhitektov. Na razpis za novo, 14.000 m2 veliko UGM, ki bo združevala 8000 m2 galerijskih prostorov, Otroški muzej, Arhitekturni center in Center kreativne industrije, je prispelo več kot 200 privlačnih predlogov iz celega sveta. Z natečajem EPK - Drava 2012, ki povezuje tri osrednje razvojne projekte ob Dravi (poleg galerije še ureditev nabrežja in novo brv čez Dravo), je Maribor ambiciozno demonstriral, da kot Evropska prestolnica kulture 2012 k projektom že danes vabi najboljše ustvarjalce v mednarodnem prostoru. UGM čestita zmagovalcem in nagrajencem natečaja ter se zahvaljuje vsem udeležencem, organizatorjem in komisiji za odlično opravljeno delo! Veliko razstavo arhitekturnih projektov v UGM napovedujemo v začetku junija 2010! 

 

1. nagrada: Tamás Lévai, Ágnes Jószai (Budimpešta, Madžarska)

Zmagovalna rešitev madžarskih arhitektov predstavlja organski volumen z elegantno oblikovanim »enotnim, belim ometom«, s fasado, ki odseva svetlobo »kot mokra koža«, posebej pa ga odlikujejo premišljeno postavljena okna na vogalih, ki galerijo na edinstven način povezujejo z mestom in njegovimi zgodovinskimi znamenitostmi. Živahen in transparenten spodnji del nove UGM oživlja dogajanje na ulicah ob Dravi. Glavno pročelje galerije, obrnjeno proti reki, pa je zaznamovano s senzualnimi linijami oz. dinamičnimi in privlačnimi arhitekturnimi valovi. Komisija je v projektu prepoznala rešitev, ki odgovarja na vprašanje o imidžu in sporočilu, saj izkazuje visoko arhitekturno vrednost, ki bo dolgoročno obogatila življenje mesta in zagotovila njegovo mednarodno prepoznavnost.  

 

2. nagrada: Family Architects/ Dong-Ping Wong, Oana Stanescu (New York, ZDA)

Mlada newyorška arhitekta sta novo galerijo inovativno zasnovala kot ekstrovertirano interpretacijo tipičnih notranjih, karejskih dvorišč v centru mesta; kot odprto strukturo, ki sodeluje in komunicira z meščani in okolico. Valovit obris galerije nudi okvir za dvorišča, trge in igrišča, ki nastajajo med zgradbo in okoliško arhitekturo ter istočasno usmerja aktivnosti in poglede v svojo notranjost oz. iz notranjosti v mesto. Vsi javni programi se nahajajo na nivoju ulice, vsi galerijski prostori v zgornji etaži, kar simultano zagotavlja angažiran javni prostor in stroge galerijske pogoje. Komisija ugotavlja, da »zelo dinamičen prostor in amorfna oblika sugerirata resonančno razmerje do okolice, njena demokratična odprtost pa zagovarja nov način povezovanja z različnim občinstvom«.  

 

3. enakovredna nagrada: Pedro Oliveira, Gilberto Reis, Pedro Morujao, Guilherme Carrilho de Graca, Leonor Cheis (Lizbona, Portugalska)

V Mariboru je razvidna jasna razmejitev med starim mestnim jedrom in razširjenim novejšim delom, ki ga v JV delu zaznamujejo odprte ploščadi mestne tržnice med starim mestnim obzidjem in zemljiščem za novo galerijo. Predlagani projekt portugalskih arhitektov nadaljuje arhitekturni jezik 'novega mesta' in ponuja jasno strukturo za novo mestno veduto.

 

3. enakovredna nagrada: Studio Up/ Lea Pelivan, Toma Plejić (Zagreb, Hrvaška)

Inteligenten projekt zagrebškega biroja temelji na zelo shematski, dvoplastni rešitvi: v spodnji etaži so ponujeni različni programi, ki se prekrivajo, zgoraj pa najdemo štiri arhetipske stavbe.  

 

Posebna priznanja žirije je prejelo še nadaljnjih osem projektov: David Tajchman (Pariz, Francija); Tadej Glažar, Andraž Intihar, Jernej Prijon, Vid Razinger, Primož Stražar (Ljubljana, Slovenija); Marcin Jojko, Bartlomiej Nawrocki, Tomasz Berezowski, Grzegorz Ostrowski (Katowice, Poljska); BRUTHER/ Stephanie Bru, Alexandre Theriot (Pariz, Francija); MADE arhitekti, Mikelis Putrams, Linda Krumina, Edgars Racins (Riga, Latvija); Marko Cvjetko, Miron Hržina, Robert Jonathan Loher (Zagreb, Hrvaška); Lazslo Kalmar, Zsolt Zsuffa (Budimpešta, Madžarska).  

 

Natečaj EPK - Drava 2012 je pomemben korak pri odpiranju slovenske arhitekture v svet. Številni prispeli projekti predstavljajo možnost za izmenjavo znanja in načrtovalskih pristopov ter odlično promocijo Maribora in Slovenije v svetu, saj se novice o rezultatih natečaja že pojavljajo v številnih mednarodnih strokovnih medijih.  

 

Več:

nova ugm na flickerju 

društvo arhitektov maribor

 

 

 

ČESTITAMO!