Umetnostna galerija Maribor, Storssmayerjeva 6

Bienale vidnih sporočil Slovenije je najpomembnejši dogodek na področju oblikovanja vizualnih komunikacij pri nas. Mlada stroka je z njim dobila priložnost za prevetritev, primerjavo, inventuro ustvarjalcev in del ter za uveljavljanje oblikovalskega vedenja, znanja, veščin. Vrh srečanja predstavlja podelitev strokovnih nagrad, poimenovanih po pionirju slovenskega grafičnega oblikovanja Jožetu Brumnu. Da dobijo nagrade res najboljša dela, zagotavlja dvojno sito: domača komisija in mednarodna žirija. V prvi so preverjena imena domače oblikovalske scene, dobitniki Brumnovih priznanj; v drugi grafične eminence svetovnega formata.

Fundacija Brumen, ki organizira bienale, predavanja, razstave idr., je ustanova za promocijo vidnih sporočil. Cilj njenega delovanja je, da Slovenija raste v komunikacijsko učinkovito družbo, z bogato kulturo prostora in dobro kakovostjo življenja.

Razstava je pred Mariborom gostovala že v koprski galeriji Meduza, v načrtu pa so še drugi kraji po Sloveniji. Na ta način se lahko s kvalitetnim grafičnim oblikovanjem, ki marsikateremu izdelku dodaja pomembno vrednost, seznani kar najširša javnost, tako strokovna kot kulturna, seveda pa tudi dijaki in študentje.

V Umetnostni galeriji Maribor so na ogled nagrajena in pohvaljena dela avtorjev: J.e.s.u.s. Ajaks; Ajdin Bašić; Tina Brezovnik, Andrej Baša in Vera Stankovič; Eduard Čehovin; Silvija Černe; Boris Divjak; Gigodesign; Miha Grobler; Ivan Ilić; Radovan Jenko; Borut Kajbič; Žare Kerin; Miha Kerin in Majda Kregar; Robert Križmančič; Luks studio; Luka Mancini; Matevž Medja; Ermin Mededović; Ivian Kan Mujezinović; Ranko Novak; Jack Russel, Tina Hojs in Bor Hojs; Slavimir Stojanović; Mina Žabnikar; Robert Žvokelj.

Mednarodna žirija 1. bienala: Bruno Monguzzi (Švica), Bo Linnemann (Danska), Jean François Porchez (Francija), Rick Poynor (Velika Britanija), Mieczyslaw Wasilewski (Poljska). Mednarodna žirija 2. bienala: Anna Berkenbusch (Nemčija), Max Bruinsma (Nizozemska), Piotrek Mlodozeniec (Poljska), Aleš Najbrt (Češka), Erik Spiekermann (Nemčija/ZDA).

Razstava je nastala s podporo Ministrstva za kulturo R Slovenije.

Organizacija: Fundacija Brumen, Ljubljana v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor.
Kuratorji: žirantje obeh Bienal.
Grafično oblikovanje: Peter Skalar (Fundacija Brumen).
Postavitev razstave: Gigodesign
Sodelavci: Milojka Kline (Umetnostna galerija Maribor), Barbara Predan in Inge Pangos (Fundacija Brumen).