Nina Slejko Blom in Conny Blom, Na ramenih velikanov
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
otvoritev: četrtek, 13. november 2014, ob 19.00
SPOZNAJTE UMETNIKA: V četrtek, 13. novembra, ob 18.00 (uro pred otvoritvijo), boste imeli priložnost spoznati švedskega umetnika Connyja Bloma, ki bo predstavil svoje delo in delo Nine Slejko Blom.

Nina Slejko Blom in Conny Blom v svojem delu izhajata iz igrive obremenjenosti z velikani svetovne umetnosti – ikonami klasične likovne umetnostni, glasbe, literature in filma. S svojimi posegi in interpretacijami problematizirata status, ki ga uživa izvirno delo. »Na ramenih velikanov« podpirata vprašanja, ki se nanašajo na strukturo in hierarhijo v svetu umetnosti: kaj ostane od romana George Orwella 1984, če iz njega odstraniš vse negativno? Ali so pavze v klasičnih glasbenih delih avtorizirane in kaj je z avtorstvom besedil pesmi Beatlov, če jih s pomočjo Googlovih prevajalnikov prevedemo do povsem absurdnih pomenov? Kakšen je odnos med izvirnikom in ponaredkom slik Lucia Fontane ali Roberta Rymana? Lahko doživimo enake ustvarjalne impulze kot Erik Satie, če se prehranjujemo enako kot on?

Razstava Na ramenih velikanov v UGM Studiu je prva skupna predstavitev Nine Slejko Blom in Connyja Bloma. Avtorja bosta soočila jezik, ki ga oblikujeta s skupnim bivanjem, izmenjavanjem izkušenj in razmišljanjem, razvijata in izražata pa ga skozi različne medije in teme. Skupen jima je kritičen odnos do umetniškega sveta. Tega se Nina Slejko Blom loteva v soočanju z modernistično tradicijo in monokromnim pristopom, medtem ko se Conny Blom poigrava z vrsto klasičnih konceptualnih del.

Nina Slejko Blom (1982, Slovenija) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter magistrirala na Valand School of Fine Art v Gothenburgu na Švedskem. Conny Blom (1974, Švedska) je magistriral na Valand School of Fine Art v Gothenburgu na Švedskem. Dela kot zunanji sodelavec na univerzi v Lundu. Skupaj vodita razstavišče sodobne umetnosti CAC Bukovje Landskrona, kjer v domačem vzdušju vodita pogovore o sodobni umetnosti z umetniki in kuratorji.

Projekt so podprli: