Mateja Kavčič / Cvetovi
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
24. junij – 24. oktober 2021

kustosinja: Andreja Borin

Na prodajni razstavi v UGM šopu predstavljamo Matejo Kavčič z originalnimi ročno koloriranimi grafikami.

Mateja Kavčič je na slovenskem likovnem prizorišču prisotna že od leta 1994, ko je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost. Narava kot umetničina muza par exellence v njenem delu prevzema različne preobleke. Pojavlja se v okroglih slikah z motivi drevesnih listov, prefinjenih portretih posameznih listov, podobah gozda na stenah razstavišč, opremah knjig, krajinskih umetniških intervencijah in situ, galerijskih prostorskih instalacijah in v grafikah malega formata.
Majhne grafike imaginarnih cvetov so nastale okoli leta 2010. Umetnica je v linolej vrezala osem osnovnih matric. V različnih barvah jih je odtisnila na rižev ali bambusov papir in vsak odtis ročno kolorirala z barvnimi tuši. Za vsako matrico je naredila 50 izpeljank. Grafike učinkujejo kot rozete oziroma mandale, vsaka je neponovljiva in unikatna. Zdi se, da utripajo v edinstvenem in hkrati sinhronem ritmu. Ti raznobarvni cvetovi so svojevrstni in popolni svetovi v malem. Izžarevajo pristno veselje, lepoto, harmonijo, neponovljivo edinstvenost, izobilje … So nekakšni univerzalni simboli, v katerih so letni in življenjski cikli ujeti v svojem večnem naravnem toku.

Mateja Kavčič, rojena 1970 v Novem mestu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala slikarsko specialko. Leta 2007 je pridobila pedagoško-andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in krajinske umetnosti. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi ustvarjalnice za otroke. Zadnjih 18 let živi in ustvarja v Škofji Loki.

CENIK
grafike na papirju 35 EUR
uokvirjene grafike 60 EUR
komplet petih (5) grafik na papirju 140 EUR 

Razstava je del spremljevalnega programa EKO 8, Mednarodnega trienala umetnost in okolje.