Fotoknjiga
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
14. september – 7. oktober 2020

Maribor Photobook Award je bienalna nagrada in razstava fotografskih knjig, ki letos poteka tretjič. Cilj nagrade je javnosti predstaviti najnovejšo svetovno produkcijo fotoknjig in hkrati nagraditi knjige, ki najbolj prepričljivo vizualizirajo zastavljeno temo ter obenem izstopajo s kvalitetno izdelavo knjige. Maribor Photobook Award organizirata mariborska založba The Angry Bat in Društvo za evropsko zavest z željo, da skozi aktualno fotografsko produkcijo tematizirajo pomembna družbena vprašanja.

Tema letošnjega razpisa je Spreminjajoče realnosti – kaj leži za obzorjem? Mednarodna žirija je med prispelimi knjigami izbrala zmagovalno knjigo (Nicolai Howalt: Old Tjikko, 2019, Fabrikbooks, Danska) ter še dve nagrajeni knjigi (Hubert Humka: Death Landscapes, 2018, Blow Up Press, Poljska in Stephanie Roland: L´Horizon des Événement, 2019, The Eriskay Connection, Nizozemska). Vse prejmejo denarne nagrade.

Razstavo fotoknjig si je mogoče ogledati v prostoru UGM Kabineta v času odpiralnih ur. Za listanje knjig je obvezna uporaba rokavic.

Razstava je del mednarodnega projekta "Od St. Germaina do Evropske unije - 100 let meje" v katerem sodelujejo Društvo za evropsko zavest (SI), Fotoklub Maribor (SI), Organ Vida – mednarodna fotografska organizacija (CRO), Avstrijsko združenje za otroško in mladinsko filozofijo (AT) in Associació cultural Ull per Ull (ES). Projekt je sofinanciran iz programa Evropa za državljane.