Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
otvoritev: četrtek, 8. julij 2010, ob 19.00

Arjan Pregl v večplastnem vizualno-zvočnem projektu v dveh delih problematizira dialoško razmerje med podobo in besedo. Prvi del razstave sestavlja 299 risb s kemičnim svinčnikom na A4 formatu, ki so jim skupni motivi iz umetnostne zgodovine in literature ter, seveda, »kocina«, kajti v sleherni risbi je prisotna kosmatost. Soočamo se s podobami predmetov, najrazličnejših živali, antropomorfnih in zoomorfnih stvorov prek književnikov, filozofov, umetnikov, glasbenikov, režiserjev, igralcev, bibličnih oseb iz stare in nove zaveze, pa naj gre za Mojzesa, Jezusa ali hudiča, Preglovih avtoportretov v vseh fazah njegove bradatosti, atraktivnih ženskih aktov v izzivalnih pozah s kosmatim mednožjem, playboyevih zajčic, stark, starcev in hermafroditov do najrazličnejših lingvističnih diskurzov v preobleki simbolnih upodobitev ter aluzij, morda tudi na človekovo »kosmato vest«. Drugi del razstave bobu Bob se navezuje na vizualno-zvočno reprezentacijo prenosa jezika v podobo v kontekstu homonimijskih lingvističnih pojavov. Instalacijo sestavljajo manjše podobe na papirju in video posnetki. Ob spremljanju glasov tujih igralcev, ki ponavljajo besede v svojem jeziku, torej v angleščini, in hkrati izrekajo tisto, kar je na risbi upodobljeno, in, seveda, govorijo »slovensko«, vstopamo na aluzivni ravni v šolsko učilnico z učnimi pripomočki (iz besedila kustosinje razstave Mateje Podlesnik).

Projekt
299 kosmatih se spreminja in dopolnjuje s pomočjo obiskovalcev. Že na prvi predstavitvi projekta, v Mestni galeriji 2 v Ljubljani kot tudi zdaj v Mariboru, so obiskovalci povabljeni k nakupu risb (30 €), nato pa da na prazen list predlagajo kosmat motiv po svoji izbiri. Avtor nato nariše želeni motiv in ga vrne na mesto kupljene risbe. Tako se lahko razstava po želji obiskovalcev iz dneva v dan spreminja. Delo v nastajanju bo zaključeno, ko bodo vse originalne risbe zamenjane z novimi. Umetnikovo 'vizijo' bo tako zamenjala 'vizija' publike. Razvoj projekta lahko spremljate tudi na blogu Arjana Pregla http://299kosmatih2.blog.siol.net/.

Arjan Pregl
(r. 1973; Ljubljana) je leta 1998 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom prof. M. Krašovec in B. Gorenca. Leta 2001 je na isti akademiji zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom prof. B. Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP (Indiana University of Pennsylvania) v ZDA. Nato je vpisal še magistrski študij grafike in ga pod mentorstvom prof. L. Logarja končal leta 2004. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Za svoje delo je prejel različne nagrade. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava je nastala v organizaciji Muzejev in galerij mesta Ljubljana, Mestne galerije Ljubljana.
kustosinja: Mateja Podlesnik, MGLM