Preskoči na vsebino

Zaključno vodstvo po razstavi Zgodba o knjigi
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
sobota, 25. november 2023, 11.30

vodi: Breda Kolar Sluga, kustosinja razstave

Vabljeni na zaključno vodstvo po razstavi Zgodba o knjigi s kustosinjo Bredo Kolar Sluga v soboto, 25. novembra 2023, ob 11.30 v UGM Studiu.

Kaj je knjiga? Je enkraten izum shranjevanja informacij, ki nas v znamenitem kvadrastem formatu spremlja že dobrih 1500 let in morda mnogo več! V zahodni likovni umetnosti so jo slikali z navdušenjem, pogoste so upodobitve svetih knjig, enciklopedij, romanov in priročnikov. Včasih je očarala njena lepota in redkost, največkrat vsebina. A lahko razmišljamo tudi širše, ni vseeno, s katero knjigo smo upodobljeni, niti ali beremo na glas ali v intimni tišini, veliko knjig je napisanih, a obstajajo izjeme, kaj se zgodi s knjigo, če jo zavržemo?

Več kot 15 mariborskih umetnic in umetnikov ter njihovih gostov, ki se v svojem ustvarjanju pogosto in dlje časa posvečajo knjigi, bo tokrat odkrivalo njene različne plati in odgovarjalo na vprašanje, zakaj je knjiga vznemirljiva za sodobno vizualno umetnost in zakaj je relevantna v današnjem času. Več kot 30 del v raznolikih medijih od skulpture, slike, instalacije, fotografije in objekta bo razpiralo »knjižne vidike« od intimnih do družbenih doživetij.

Razstavo posvečamo predstavitvi Slovenije kot častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023.

Udeležba je brezplačna.