Preskoči na vsebino

Vodstvo po razstavi Jokati je okej
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 9. december 2023, 11.00

vodita: Barbara Gregov in Lea Vene (Organ Vida), kustosinji razstave

Vabljeni na vodstvo po razstavi Jokati je okej, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Organ Vida, zagrebškim bienalnim mednarodnim fotografskim festivalom. Vodili ga bosta kustosinji razstave Barbara Gregov in Lea Vene v soboto, 9. decembra 2023, ob 11.00. Po vodstvu bosta s prijavljenimi udeleženci izvedli portfolio review.

Na vodstvu bo prisotna tudi ena izmed 11 sodelujočih umetnikov in umetnic, Lucija Rosc. Lucija Rosc se poigrava s konceptom »superpozicije«, ki je na področju geologije izraz za metodo določanja starosti fosilov, ki sledi pravilu, da se mlajše plasti usedlin vedno nalagajo na starejše. Z ustvarjanjem presenetljivih vizualnih kompozicij iz navidez neuporabnih in nezanimivih vsakdanjih predmetov pa v serijah superpozicije in Podmet stare ideje in že znane izkušnje zasenčijo novi in nepričakovani pomeni.

Razstava Jokati je okej* se posveča družbenim razsežnostim čustev in predstavlja umetniška dela enajstih umetnikov in umetnic, ki se spoprijemajo z različnimi manifestacijami čutenja v sodobni družbi ter afirmirajo nove afektivne perspektive na področjih fotografije in sodobne umetnosti.

Vse bolj prisotni občutki frustracije, tesnobe in nezadovoljstva so posledica družbene in politične negotovosti in nestabilnosti, ki zaznamujeta čas, v katerem živimo. Vsi si nekako poskušamo pojasniti, ubesediti, strukturirati, se umestiti v dobro znane strukture, se povezati s preteklimi izkušnjami ali pa popolnoma prevprašati to »afektivno dezorientiranost«, kot to opiše teoretičarka Sianne Ngai. Za spopadanje s frustracijami in travmami izumljamo mehanizme in snujemo taktike, razvijamo orodja in diskurze, ki nam pomagajo organizirati prosti čas, telesno vadbo, ljubezensko življenje oziroma vsakodnevno življenje nasploh. Nekateri nostalgično idealizirajo otroštvo ali čase, ki se z današnje perspektive zdijo bolj avtentični ali vsaj bolj preprosti. Spet drugi bežijo v naravo, se zatekajo v duhovnost ali v utopije, nekateri smisel iščejo v metaverzumu.

*Naslov je povzet po pesmi It's Okay To Cry glasbenice SOPHIE.

Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.