Vodstvo po razstavi LORDS OF DIRT
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
četrtek, 8. december 2011, ob 18.00
vodijo: Meta Grgurevič, Jaša in Mark Požlep, umetniki z razstave

Mednarodna skupina avtorjev mlajše generacije v projektu Lords of Dirt raziskuje konstrukcije vsakdanjih realnosti in umeščenost subjektov znotraj le-teh. Sicer pasivno motrenje sveta se preko umetniškega dela spreminja v hiperozaveščeno dejanje, ki posamezniku omogoča prevajanje množice zunanjih podob oziroma informacij v obvladljiv, s čutnostjo zaznamovan koordinatni sistem. Lords of Dirt predstavlja (možno) reorganizacijo, prisvajanje in subjektivizacijo informacijskega vsakdanjika, zaznamovanega z mitologijo banalnega, da bi ga preko izkušnje realnosti umetniškega dela znova izročili v naročje subjekta. Avtorji ob dispozitivu in reprogramiranju zunanjega obravnavajo večno privlačni svet intimnih želja, upanj in strahov.  

Skozi razstavo bodo vodili slovenski umetniki Jaša, Meta Grgurevič in Mark Požlep. Jaša (r. 1978, živi in dela v Ljubljani in Benetkah) je dobitnik številnih nominacij in nagrad za perspektivne mlade umetnike. Sodeloval je na številnih mednarodnih skupinskih razstavah in realiziral številne samostojne projekte v Sloveniji, Italiji, Franciji, Bosni, Makedoniji, Finskem in Srbiji. Med zadnjimi pomembni projekti so I Can Give You 2 Hours (of my time) But Cannot Give You 5 Minutes, predstavljen na 54. Beneškem bienalu, v okviru skupinske razstave italijanskega pavilijona ACCADEMIA, The Lovest v Moderni galeriji v Ljubljani, ki traja že eno leto ter Bloom v Galeriji Jerome Zodo Contemporary v Milanu. Meta Grgurevič (r. 1979, živi in dela v Ljubljani) je leta 2007 končala podiplomski študij, smer slikarstvo, na Likovni akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Je dobitnica številnih nominacij in nagrad za perspektivne mlade umetnike. Leta 2010 je prejela delovno štipendijo Ministrstva za kulturo. Do sedaj je sodelovala na mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Londonu, Grčiji, Bosni, Hrvaškem in v Makedoniji. Njen zadnji pomembnejši projekt One Foot On A Banana Peel And With The Other In A Grave je predstavljen na 54. beneškem bienalu, v okviru skupinske razstave italijanskega paviljona ACCADEMIA, Tese di San Cristoforo. Mark Požlep (r. 1981, živi in dela v Celju) je končal podiplomski študij na ALUO v Ljubljani, smer slikarstvo. Je dobitnik številnih nominacij in nagrad za perspektivne mlade umetnike, mdr. leta 2005 in 2007 avstrijske nagrade "Essl Award for Central and East Europe”. Do sedaj je sodeloval na številnih mednarodnih skupinskih razstavah in realiziral številne samostojne projekte v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, Kitajskem, Hrvaškem, Makedoniji, Avstriji in Franciji.

Projekt Murder My Sweet umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic je nastal v produkciji Festivala Mesta žensk, Ljubljana, 2011.

VSTOP PROST!