Preskoči na vsebino

Bojan Golija - retrospektiva
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sobota, 16. september 2017, ob 11.00
vodi: Gaja Golija, umetnostna zgodovinarka in kustosinja razstave


Pridružite se nam na prvem vodstvu po veliki retrospektivni razstavi priznanega slovenskega umetnika Bojana Golije, kjer bo avtor predstavljen z več kot 150 grafikami, risbami in fotografijami. Razstava poudarja doslej neizpostavljeno kompleksnost Golijevega ustvarjanja in prvič celostno ovrednoti njegov opus, ki obsega okoli 4000 likovnih del, nastalih v več kot šestih desetletjih umetnikovega delovanja.

Skoraj četrtino njegovega opusa predstavljajo risbe lastne podobe, ki so bile po Golijevih besedah nekakšen obračun umetnika s samim seboj - z njimi se je preizpraševal, občudoval in tudi burleskno norčeval iz samega sebe. Slogovna raznovrstnost teh avtoportretov ter osebnostne raznolikosti umetnika, ki jih nakazujejo, kažejo na oscilacijo med formalno strogostjo, kontemplativno liričnostjo, brezkompromisno suverenostjo in fantazijsko rapsodičnostjo, ki definirajo preostali umetnikov opus, prikazan na razstavi.

Bojan Golija (1932-2014) je bil predan grafik in likovni pedagog. S svojo neusahljivo ustvarjalno vnemo je marljivo preizkušal in raziskoval izrazne zmožnosti grafičnih tehnik ter kot nekoč imenovan »oče mariborske grafike« svoja znanja z velikim žarom prenašal na mlajše generacije. Bil je oster opazovalec likovnosti v okolju, ki ga je obdajalo, in izjemno natančen prenašalec svojih vtisov ter idej v pretanjene splete rezov in potez, ki so oživeli površino nemih risalnih listov ter kamnitih, lesenih in linolejskih matric. 

VLJUDNO VABLJENI!