Preskoči na vsebino

Umetnina za s seboj / Živko Marušič - Sanje
100+ Vrhunci iz Zbirke UGM

Vsak teden si iz naše galerije odnesite umetnino za s seboj, ki jo lahko spoznate tudi preko zvočnega opisa tukaj ali videa tukaj. Kot sedmo umetnino za s seboj vam predstavljamo Sanje umetnika Živka Marušiča.

Živko Marušič, eden vodilnih predstavnikov t. i. nove podobe na Slovenskem, se motivno posveča figuraliki, pri čemer črpa iz lastnega sveta sanj, igre in domišljije, njegov likovni jezik pa obvladuje sproščena barvna lestvica. Večkrat uporabi drzno perspektivo, pogled usmeri od zgoraj navzdol, figure upodablja v perspektivičnih skrajšavah in nenavadnih postavitvah.

Slika Sanje prikazuje umetnikov priljubljeni motiv dečka na hoduljah. Njegovo telo je usločeno vznak, zgornji del je naslikan v skrajšavi, ki asociira na dela Andrea Mantegne. Ozadje je ploskovito, velik del zapolnjuje rdeča ploskev, v spodnjem pa črna. To razgibajo poteze pestrih barv, ki poživijo polje med hoduljami. Zdi se, da evklidski prostor izginja, kar stopnjuje vtis sanjskega, nerealnega sveta, kjer je možno drugačno dojemanje razdalj in proporcev. Ozki vertikalni format slike, ki močno zoži pogled, ustvarja vtis, da se odškrnejo vrata v svet, drugačen od našega. Tudi zadrgo, ki jo slikar prišije v spodnji del slike in tako opozori na ročno delo, bi lahko razumeli kot mejo med svetom gledalca in svetom, ki se skriva onkraj slike in odstira polje neslutenih možnosti. Ozki format slike naj bi nastal iz pragmatičnih razlogov: tako je umetnik platno lahko v torbi prinesel čez mejo do italijanskega galerista.

A. RAKOVEC