Tadej Vaukman / Grandheroes
prodajna razstava
UGM Šop, Strossmayerjeva 6
27. februar -14. junij 2020
otvoritev: četrtek, 27. februar 2020, 18.00


UGM Šop je razstavni kotiček v muzejski knjigarni, ki je namenjen predstavitvam avtorjev in avtoric mlajših generacij iz severovzhodne Slovenije. Tokrat vas vabimo v UGM Šopu, kjer predstavljamo umetnika in fotografa Tadeja Vaukmana z izborom fotografij in fotoknjigo iz serije Grandheroes.

Grandheroes je vizualna pripoved o spominu, odraščanju, soočanju, spoznavanju, premišljanju in minljivosti. Tadej Vaukman se v fotografski seriji posveča intimnem soočanju z lastno preteklostjo, ki je bila vselej zaznamovana s samozavedanjem o odstopanju od družbenih norm in o nepredvidljivosti življenja. Zbral je predmete in arhivsko fotografsko gradivo, prav tako pa je fotografiral vsakdanje situacije v hiši starih staršev, kjer je preživel svoja formativna leta.

Fotografija v sebi neizbežno nosi zavedanje o minljivosti in smrti, saj v času zamrznjena podoba prej ali slej predstavlja (le še) mrtvo bitje ali materijo. Zato je pogled v lastno preteklost skozi fotografske podobe nezadržno povezan z minljivostjo, hkrati pa je zavoljo relativnosti spomina tudi vedno nekoliko prikrojen. Podobe iz Vaukmanovega družinskega albuma, kakor tudi nedavno posnete fotografije, so tako predvsem njegov oseben pogled na dogodke, ki so ga temeljito zaznamovali. V času prehoda iz otroštva v mladost sta se njegova starša razšla. Razpad partnerske zveze in družine je spremljal površno in z distance, stanujoč pri starih starših, ki tudi sama živita v nenavadnem razmerju, zaznamovanim z rutino, vdanostjo, prilagajanjem in ljubeznijo. V središču zanimanja je tako hiša, v kateri je odraščal, z vsemi svojimi posebnostmi in nenavadnostmi, ki pričajo o njenih prebivalcih, njihovih medsebojnih odnosih, pričakovanjih in željah.

Tadej Vaukman (1984, Dravograd) je neodvisni umetnik in fotograf. Leta 2019 je prejel Nagrado skupine OHO. Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES. Živi in deluje v Ljubljani. V zadnjih letih je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah, samostojno z razstavami Ritual očiščevanja, Center in Galerija P74, Ljubljana (2020); Larry #2, Hiša kulture v Pivki, Pivka (2017); Spaghetti Boys, Center in Galerija P74 (2016); Larry, GT22, Maribor (2015); in na skupinskih razstavah viennacontemporary 2019, NSK: State in Time, Dunaj; Razstava nominirancev Nagrade skupine OHO 2019, Center in Galerija P74, Ljubljana; Nezanesljiva okolja:17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji, +MSUM, Ljubljana (2019); Grandheroes, Guillaume Daeppen, Gallery for Urban Art, Basel, Švica (2018); Trienale sodobne umetnosti na Koroškem, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (2018); ZINI! Sodobna zinovska produkcija, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana (2017). Leta 2015 je objavil debitantsko fotoknjigo Dick Skinners, leta 2018 pa je izšla njegova knjiga Grandheroes (obe knjigi izdani pri Rostfrei Publishing).

VLJUDNO VABLJENI!