Preskoči na vsebino

Spremljevalni program ob razstavi Ludvik Pandur: retrospektiva

Ob prvi veliki pregledni razstavi slikarskega opusa Ludvika Pandurja v Umetnostni galeriji Maribor v novem letu pripravljamo spremljevalni program, namenjen poglobljenemu spoznavanju z delom cenjenega mariborskega slikarja. Razstava prvič na enem mestu prikazuje umetnikovo ustvarjanje od prvih, diplomskih del, vse do najnovejših slik, nekaterih snetih s slikarskega stojala le nekaj tednov pred otvoritvijo razstave. Postavitev sledi nizanju ciklov, zaključenih vsebinskih in formalnih celot, ter tako ponuja potovanje skozi številne vrhunce v umetnikovi karieri. Slikarjevo delo zaznamujejo večna prehajanja med figuro in krajino, med mimetičnostjo in abstrakcijo, med liričnim in epskim, med intimnim in mitološkim.

sobota, 29. januar 2022, 11.00
Vodstvo s kustosom razstave Juretom Kirbišem

Fokus prvega javnega vodstva po retrospektivni razstavi slikarstva Ludvika Pandurja bodo umetnikova osrednja polja zanimanja, likovna in vsebinska izhodišča, elementa figure in krajine, likovna sled zahodnega slikarstva od baroka do moderne. Kustos retrospektive bo predstavil zasnovo postavitve in spregovoril o procesu priprave razstave.

torek, 8. februar, 10.00-18.00
Kulturni praznik: dan odprtih vrat (brezplačni vstop)

Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, Umetnostna galerija Maribor na široko odpira svoja vrata in vabi v objem umetnosti! Zaradi epidemioloških okoliščin bo vstop sočasno mogoč za omejeno število obiskovalcev in bo potekal po principu »en ven, en noter«. Rezervacije terminov niso mogoče. Na družabnih omrežjih bomo sproti obveščali o morebitni čakalni dobi pred galerijo. Programa v živo na dan ne bomo izvajali, mogoč pa je samostojni ogled razstave z natisnjenim vodnikom, ki ga prejmete na blagajni galerije.

sobota, 26. februar 2022, 11.00
Vodstvo z Ludvikom Pandurjem in kustosom razstave Juretom Kirbišem

Prvo vodstvo po razstavi v družbi slikarja Ludvika Pandurja je izjemna priložnost za doživetje umetnin ob slikoviti pripovedi samega avtorja. Umetnik bo nedvomno postregel z doživetimi opisi ustvarjalnih stanj, anekdotami iz študentskega obdobja in številnih potovanj ter vpogledom v ozadje svojega izjemnega slikarstva.

torek, 8. marec 2022, 18.00
Pogovor z umetnikom Ludvikom Pandurjem, povezuje Jure Kirbiš, kustos

Pogovor s slikarjem Ludvikom Pandurjem bo priložnost, da se ob retrospektivni predstavitvi umetnikovega ustvarjanja pobliže spoznamo tudi z življenjsko zgodbo avtorja. Ob listanju skozi umetnikov album fotografij bomo sledili Pandurjevemu razvoju od otroštva v bližini čarobnega mariborskega parka, preko potovanj od Španije do New Yorka, pa vse do nedavnega obdobja samoosamitve, ko je nastal najnovejši slikarski cikel Prehajanja.

sobota, 19. marec 2022, 11.00
Zaključno vodstvo z Ludvikom Pandurjem in kustosom razstave Juretom Kirbišem

Pred koncem razstave vabljeni na še zadnji sprehod skozi devet soban Umetnostne galerije Maribor v družbi slikarja Ludvika Pandurja. Tokrat se bomo osredotočili na umetnikove slikarske cikle, spoznavali bomo omizja, tribune in dogodke, La Serenissimo, mitologijo, začarane parke, Parsifala, cvetlična dekleta, sence platan in druge.

Za udeležbo je potrebna predhodna prijava. Prijavo pošljite na blagajnaping@ugmpong.si ali pokličite 02 229 46 93. Število mest je omejeno. Vodstvo je vključeno v ceno vstopnice. Program bo potekal v skladu z navodili NIJZ.