SAŠO SEDLAČEK, Multimedijska predstavitev razstave SUPERTRASH & MARKO BATISTA, H220, Eksperimentalni intermedijski performans
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2  
torek, 6. december 2011, ob 19.00

SAŠO SEDLAČEK, Multimedijska predstavitev razstave SUPERTRASH

Sašo Sedlaček bo predstavil svoja dela, trenutno razstavljena na samostojni pregledni razstavi Supertrash, ki je od 11. novembra do 10. decembra 2011 na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Gre za najrazličnejše umetniške projekte, nastale v zadnjih desetih letih: Piknik na deponiji, Žicar, Urban, Vesoljske smeti, The Ex, No Lego, Just Do It, AcDcWc, Veliki izklop. V delih, ki so prvič združena prav v sklopu slovenjgraške razstave, je posebna pozornost namenjena različnim inovativnim in alternativnim oblikam delovanja, s poudarkom na praksah recikliranja. Avtor, ki v svojih delih obravnava aktualne družbene fenomene, pri tem opozarja predvsem na odgovornost pri poseganju v okolje in pri odločanju o družbenih vprašanjih. S svojimi multimedijskimi in interaktivnimi deli aktivistično posega na področje ekologije in opozarja na reciklažo obstoječih dobrin v najširšem smislu. Osredotoča se torej na tiste segmente družbe, ki so običajno potisnjeni na obrobje in predstavljajo »nečisto« plat sicer bleščeče stvarnosti. To so predvsem revščina in odpadki, ki po njegovem mnenju predstavljajo osrednji problem za prihodnost družbe.  

Sašo Sedlaček je diplomiral iz kiparstva (2000) na ALOU v Ljubljani. Udeležil se je treh umetniških rezidenc  (v Nemčiji, na Japonskem in v ZDA). Za svoje delo je prejel več nagrad (OHO, Vida 11, Spaport, Zogo Toy). Razstavljal je tako v Sloveniji kot tudi v tujini (Japonska, Tajvan, ZDA, Avstrija, Francija, Belgija, Italija, Srbija, Rusija, Estonija). Sodeloval je na velikih mednarodnih bienalih (Tajpej, Tajvan, 2008; Ogaki, Japonska, 2006) in na festivalih. V Sloveniji je problematiziral razprodajo frekvenčnega prostora (Manifest, 2009 in Infokalipsa zdaj!, 2007). Še posebej prepoznavni so bili njegovi posegi v potrošniške Meke, ko je z zidaki, izdelanimi iz reklamnih tiskovin, zapiral vhode ljubljanskih veleblagovnic (Just do it!, 2003) in z njimi zgradil prisluškovalno-bivalni paviljon v BTC Cityju (Zanka, 2004). Leta 2006 je po Cityparku ter po ulicah Tokia in Tajpeja sprehodil Žicarja, robota za socialno ogrožene, ki ga je leto kasneje posodil ljubljanskim brezdomcem.

Žicar je bil razstavljen tudi na razstavi Muzej robotov v Razstavnem salonu Rotovž v Mariboru, kjer je za Beli Obroč Slovenije, Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj naberačil 44 evrov in 5, 50 kun.

MARKO BATISTA, H220, Eksperimentalni intermedijski performans

Marko Batista bo predstavil intermedijski performans, v katerem nadaljuje eksperimentalna zvočno-vizualna raziskovanja iz serije projektov z naslovom Hibridne strukture in dislocirani objekti. S pomočjo tehnologije se avtor osredotoča na oblikovanje hibridnega okolja ne-linearnih struktur in dislociranih matric. Partikularni zvočni sistemi oblikujejo tako imenovano mrežo potujočih objektov ter se s pomočjo realtime sodobne tehnologije prepletajo z začasnimi digitalno generiranimi vizualnimi procesi. Intermedijski performans ponuja gledalcu poleg eksperimentalnega pristopa ter nizanja vizualnih podob tudi specifično prostorsko izkušnjo zvočnih sekvenc, ki so kompleksno prepletene in generirane iz nizko frekvenčnih elektromagnetnih spektrov. Avtor z uporabo posebej izdelanih elektronskih orodij in kontrolnih elementov tvori platformo, ki omogoča rizomatsko okolje hibridnih dislociranih enot.

Marko Batista je diplomiral iz slikarstva na ALUO v Ljubljani in magistriral na University of the Arts London / Central Saint Martins v Londonu (2006-2007). Je soustanovitelj multimedijske skupine KLON:ART:RESISTANCE. Z AV performansi in video deli se je udeležil preko štirideset festivalov in skupinskih razstav, kot so: 10. Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana v Sarajevu, razstava »95-05« v Moderni galeriji Ljubljana, Center za sodobne umetnosti v Glasgowu, festival Izolenta 07 v St. Petersburgu, 10. Istanbulski Bienale v Turčiji, Media Art Friesland Festival 2007 na Nizozemskem, Visual Deflection festival v Londonu, BIX-Facade Kunsthaus Graz, Ars Electronica v Linzu. S samostojno razstavo je sodeloval tudi na Transmediale.10 v Berlinu.

produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011, www.aksioma.org
izvršna producentka: Marcela Okretič
dogodek podpirata: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor
info: Marcela Okretič, Aksioma, Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 041 250 830, aksioma4@siol.net, www.aksioma.org