Galerija Ganes Pratt, Cankarjeva 7, Ljubljana
predstavitev: sreda, 9. december 2009, ob 19.00  

Umetnostna galerija Maribor in Galerija Ganes Pratt predstavljata publikacijo o delih umetnice Jasmine Cibic. Airport Projects predstavlja umetničine na letališčih, prostorih brez državljanstva, kjer anonimnost zagotavlja trenutek bivanja brez identitete. V zadnjih treh letih je Jasmina Cibic s svojimi performativnimi intervencijami in prostorskimi instalacijami načrtno posegala v ta izrazit ne kraj; konkretneje, letališka avla, čakalnice, izpraznjena letala idr. so postali prostori umetničnih inscenacij (od intervencije v Lutfhansinem letalu in letalu Turkish Airlines, 2006; manipulacije letališke table prihodov/odhodov v Dictionary of Imaginary Places, 2006; performativnih akcij na letališki stezi v sodelovanju s pihalnim orkestrom Boutique Airports, 2007; do prilastitve letališke čakalnice za delegiran performans/instalacijo v Tourists Welcome, 2007; ter invertirane situacije v Umetnostni galeriji Maribor, instalacije Druge mitologije, ko tranzicijski ne-kraj poseže v avtoritarnost muzeja, 2008). Gre za večleten proces, ki ga avtorica sumarično naslavlja z Airport Projects ter predstavlja v publikaciji s 35 reprodukcijami ter teksti Michele Deignan (VB), Blaža Križnika (SI, J. Koreja), Nataše Petrešin-Bachelez (SI, FR) in Simone Vidmar (SI). Publikacija bo naprodaj v Galeriji Ganes Pratt in Umetnostni galeriji Maribor.

Ob promociji publikacije se Jasmina Cibic v Galeriji Ganes Pratt, s katero sodeluje od njene ustanovitve leta 2006, predstavlja z izborom del, ki še niso bila predstavljena v Sloveniji.  

Jasmina Cibic (r. 1979) je diplomirala na Likovni akademiji v Benetkah (2003) in magistrirala na Goldsmith College v Londonu (2006). Svoja dela je predstavila na številnih skupinskih in samostojnih razstavah (mdr. California College of the Arts, San Francisco, 2009; Moderna galerija Ljubljana, 2008; Umetnostna galerija Maribor, 2008; Festival Mesto žensk, Ljubljana, 2008; Kunstlerhaus Graz, 2007; Goldsmith College, London, 2006; Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2004). Redno sodeluje z galerijama Ganes Pratt v Ljubljani in AdHoc v Vigu (Španija). Živi in dela med Ljubljano in Londonom.

Podatki o publikaciji:

Avtorji tekstov: Michele Deignan, umetnica in predavateljica na Ruskin School of Drawing and Fine Art, Oxford; Blaž Križnik, arhitekt in sociolog, profesor urbane sociologije na Univerzi Seul v Južni Koreji; Nataša Petrešin-Bachelez, kritičarka in kustosinja v muzeju Centre Pompidou v Parizu; Simona Vidmar, kustosinja v Umetnostni galeriji Maribor. Oblikovanje: Matej Koren; založnik: Umetnostna galerija Maribor, strani: 80.    

dodatne informacije:
Ganes Pratt, Galerija sodobnih umetnosti, Cankarjeva ulica 7, Ljubljana, 0591 94 326, infoping@ganespong.si 
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor, 02/ 250 25 43, infoping@ugmpong.si