Preskoči na vsebino

Predavanje / Omerzujeva lutka
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 19. september, ob 18.00
predava: Blaž Lukan, dramaturg, gledališki publicist in kritik

Ob razstavi Silvan Omerzu, Risbe, lutke, avtomati, ki jo je Umetnostna galerija Maribor pripravila v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Gledališčem Konj, vas vabimo na predavanje Omerzujeva lutka.

Predavatelj Blaž Lukan bo skozi »tehnični« opis Omerzujeve lutke prešel na opredelitev njenega učinka in pomena, kjer se Omerzujeva lutka izkaže kot univerzalna matrica – a ne lutke kot take in njenih specifičnih (»tehničnih«) kvalitet, temveč življenja samega oziroma človeka kot takega.

Blaž Lukan (1955) je gledališki kritik, piše spremne besede k dramskim in strokovnim besedilom tako slovenskih kot tujih avtorjev ter razprave s področja dramatike in teorije scenskih umetnosti. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter leta 2006 doktoriral z disertacijo Dramaturgija in gledališče. Od leta 1975 dela kot dramaturg v gledališču. Med letoma 2007 in 2011 je bil predstojnik oddelka za dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Blaž Lukan je član uredništva revije Amfiteater, do leta 2010 pa je bil član uredništva revije Maska. Za gledališče in film je ustvaril okrog 60 dramaturgij, bil je umetniški vodja gledališča Glej v Ljubljani in Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Sodeloval je pri Borštnikovem srečanju kot selektor festivala.

Silvan Omerzu (1955) je gledališki režiser, likovni umetnik ter eden najbolj prepoznavnih slovenskih lutkarjev. Po študiju na pedagoški akademiji v Ljubljani je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana, leta 1983 pa ga je poklicna pot vodila v Prago, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Po vrnitvi v Ljubljano je svojo prepoznavno avtorsko poetiko, namenjeno predvsem odraslemu občinstvu, najizraziteje uresničeval v Gledališču Konj, ki ga je ustanovil skupaj z režiserjem Janom Zakojškom. Omerzu je za svoje delo prejel štirinajst mednarodnih nagrad, dvanajst slovenskih nagrad ter nagrado Prešernovega sklada (2006). Poleg lutkarstva se Omerzu ukvarja tudi s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, keramiko in oblikovanjem plakatov ter eksperimentira z različnimi materiali kot so les, predivo in kovina. Letos pa sta kar dve njegovi predstavi uvrščeni v tekmovalni program Bienala Lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Sanje o zvezdi (Lutkovno gledališče Maribor) in Karelčkove zgodbice (Lutkovno gledališče Ljubljana).

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!