Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 9. oktober 2007, ob 18.00
predava: Matevž Čelik

knjigo ob dogodku prodaja:

Kiblina knjigarna Za:misel, knjigarna za družboslovje in humanistiko
cena knjige: 52 EUR /Ob nakupu knjige prejmete kupon za dve brezplačni kavi v Kibli ali Kitu!/

Avtor pravkar izdane knjige o sodobni slovenski arhitekturi, Matevž Čelik, bo na predavanju ob predstavitvi knjige, ki je izšla pri poznani mednarodni založbi, osvetlil svoje poglede na prednosti, možnosti in nevarnosti novih arhitekturnih podvigov na Slovenskem. »Nova arhitektura v Sloveniji se razvija v optimističnem ozračju, vendar je ob tem čutiti tudi zaskrbljenost. Vprašanja, ki se nanašajo na vzdrževanje kvalitete bivanja in identitete mest, vasi ter pokrajine, vzbujajo vse več zanimanja. Nova slovenska arhitektura se na različne načine sooča s temi vprašanji in je deležna vse večje mednarodne pozornosti. Z bolj premišljenim pristopom k upravljanju prostora in s promocijo različnih arhitekturnih praks se danes Sloveniji ponuja izjemna priložnost, da postane posebej prepoznavna kot država, ki inovativno povezuje grajeno okolje in neokrnjeno naravo. Ko zasledujemo načrtovalske pristope arhitektov, je mogoče zaznati občutne razlike v odnosu do tradicije in preteklih praks. Odražajo se v obravnavi razmerij med javnim in zasebnim, v razumevanju konteksta, oblikovnih rešitvah in obdelavi arhitekture kot materije. Te različne pristope lahko strnemo v težnjo k nepretrganosti slovenske arhitekture, prizadevanja za njeno preoblikovanje in poskuse prilagajanja tradicionalnega ter sodobnega. Arhitekti, ki težijo k nepretrganosti se zavzemajo za to, da bi v slovenski arhitekturi vzpostavili neprekinjen lok arhitekturnega jezika, ki bi segal od Plečnika, preko modernizma, do sodobne arhitekture. Poleg njih ustvarjajo arhitekti, izšolani po osamosvojitvi, ki se o vsem preteklem sprašujejo na novo in s svojimi načrtovalskimi strategijami preoblikujejo slovensko arhitekturo v skladu s spremenjenimi gospodarskimi in političnimi razmerami. Poleg tega obstaja seveda srednja pot: arhitektura, ki s prilagajanjem skuša vzpostaviti harmonično ravnovesje v prostoru.« (Matevž Čelik)

New Architecture in Slovenia  (založba: SpringerWienNewYork, trda vezava, 192 strani, 355 ilustracij, 24 x 27 cm, datum izida: avgust 2007) je knjiga, ki predstavlja prvi celovit pregled sodobne slovenske arhitekture in prva knjiga o sodobni slovenski arhitekturi, ki je izšla pri veliki mednarodni založbi. Knjiga predstavlja 45 najzanimivejših stavb in arhitekturnih ureditev, ki so nastale v zadnjih 10 letih v Sloveniji. Izšla je v angleškem jeziku v avgustu 2007 pri založbi SpringerWienNewYork na Dunaju, v Sloveniji jo je možno kupiti v vseh večjih knjigarnah. Temu ustrezno novo slovensko arhitekturo predstavlja v treh poglavjih: Continuity (Nepretrganost), Re-formulating (Preoblikovanje) in Adjustment (Prilagajanje).

New Architecture in Slovenia predstavlja dela 30 arhitekturnih pisarn, samostojnih arhitektov in projektnih skupin, med katerimi so tako uveljavljeni ustvarjalci kot nova imena. Izbor zgradb, s katerimi se predstavlja nova slovenska arhitektura je pester. Najnovejše so bile dokončane komaj letos, druge pa so postale že prave ikone nove Slovenije. Med njimi najdemo zdaj že famozno zgradbo Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani (Sadar Vuga arhitekti, 1998), McDonaldosovo drive-in restavracijo v Mariboru (Njirić+Njirić, 2000), majhen gorski bivak na Kobariškem Stolu (Miha Kajzelj, 2002), ureditev Čufarjevega trga na Jesenicah (Scapelab, 2003), ljubljansko znamenitost Mladinski hotel Celica (Zorko, Rožič, 2003) in študentski dom v Ljubljani (Bevk Perovič arhitekti, 2006), ki je letos prejel Plečnikovo nagrado. Kljub gospodarskemu odpiranju je arhitekturni trg v Sloveniji do danes ostal relativno nedostopen za ustvarjalce iz mednarodnega okolja. Hrvaški tandem Njirć+Njirić je edina mednarodno uveljavljena arhitekturna pisarna, ki je s svojim delom v zadnjih desetih letih uspela zaznamovati arhitekturo v Sloveniji in je dobila svoje mesto v knjigi. Knjiga obsega 355 barvnih fotografij in risb. Avtor večine objavljenih fotografij je Miran Kambič, vodilni arhitekturni fotograf v Sloveniji, poleg njega pa srečamo imena praktično vseh najboljših slovenskih arhitekturnih fotografov: Blaž Budja, Matevž Paternoster, Tomaž Gregorič in Bogdan Zupan; ter nekatera svetovna imena arhitekturne fotografije: Hisao Suzuki, Damir Fabijanič in Ramon Prat.

Knjigo je oblikoval Domen Fras iz ljubljanskega studia Aparat.

Matevž Čelik je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (1998). Je avtor številnih člankov o arhitekturi in urejanju prostora v različnih časopisih in revijah (Delo, Dnevnik in Večer, Hiše, Arhitekturni bilten in Oris itd.). V letu 2002 je bil eden od soustanoviteljev portala Trajekt.org, vodilne slovenske spletne strani za arhitekturo in prostorsko načrtovanje, ki jo od takrat tudi ureja. V letu 2004 je Trajekt.org prejel Plečnikovo medaljo za prispevek k arhitekturni kulturi.

SpringerWienNewYork je vodilna svetovna založba na področju arhitekture in del skupine Springer science+business media, druge največje založniške hiše na svetu na področju znanosti, tehnologije in medicine. Skupina obsega 70 založb v Evropi, Aziji in ZDA. Dunajska izpostava Springerja letno izda 50 naslovov s področja arhitekture, skupina Springer pa izda vsako leto 5.500 novih naslovov in se med svojimi avtorji ponaša s kar 150 Nobelovimi nagrajenci.