Preskoči na vsebino

PREDAVANJE / Ekonomsko okolje lokalnega sveta umetnosti: verzija Made in China
torek, 9. december 2014, ob 18.00
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
predava: dr. Petja Grafenauer, kuratorka, piska in predavateljica

»Prvi del predavanja bo z opisovanjem ekonomsko-socialnega vidika lokalnega sveta umetnosti vzpostavil kontekst. Izpostavljena bo povezava med lokalno sodobno produkcijo in ekonomskimi okviri v kakršnih ta nastaja, se razstavlja, promovira in prodaja. Tako opisan kontekst bo služil za razumevanje vznika projekta, ki ga, zaradi vključenosti v njegove okvire, dobro poznam in sem njegova pristranska, a strokovna opazovalka ter hkrati njegova sooblikovalka.

K projektu Made in China, ki ga je ob koncu leta 2012 zasnoval Viktor Bernik, je pristopilo večje število umetnikov in delavcev v kulturi[1], jedro pa ob Berniku tvorimo še Vasja Cenčič, Petja Grafenauer, Žiga Kariž in Jara Vogrič. Projekt bom kot proces opisovala v drugem delu predavanja, ob tem pa me bo posebej zanimalo vstopanje v svet ekonomije na formalni in konceptualni ravni.

Pri stiku umetnosti in ekonomije namreč ne gre le za prodajo umetnin, temveč za možnost delovanja umetnosti v vseh stopnjah in načinih ekonomskih procesov, kjer ekonomija ni več ultimativna realnost sveta.

Umetnost od nekdaj sodeluje v procesu menjave, ki ni nujno kapitalistični proces povpraševanja in potrošnje. Na nek način je celo motnja v tem procesu, saj imata umetnina in njeno življenje lastno logiko.

V času krize, ki mu še vedno vlada potrošniška logika, je oblika trošenja denarja lahko politična gesta. Za Made in China pa je kupec več kot potrošnik, saj temeljni cilj projekta ni presežek prodaje, temveč iskanje poti za soobstoj umetnosti in ekonomije na tak način, da bo slednja postala polje odločitev in izvajanja etične prakse.« (P. Grafenauer)

Dr. Petja Grafenauer (1976) je kuratorka, piska in predavateljica o sodobni umetnosti na svobodi. Ukvarja se predvsem s sodobnim slikarstvom in povezovanjem tega z drugimi diskurzi in zgodovino konstrukcije umetnostnega diskurza 20. in 21. stoletja v regiji. Od 2005 predava zgodovino sodobne umetnosti na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici. Od leta 2009 je urednica revije Likovne besede. Kritiška, strokovna in izvirna znanstven besedila objavlja od leta 2001 v nacionalnih in mednarodnih medijih. Kurirala je številne skupinske in samostojne razstavne projekte. V letu 2013/14 je bila kot kustosinja zaposlena v MGML, Ljubljana.

Predavanje je zadnje v jesenski seriji predavanj, diskusij in debat UGM Seminar. Kmalu napovedujemo pomladni program!

VLJUDNO VABLJENI!

[1] Jože Barši, Viktor Bernik, Vasja Cenčič, Lada Cerar, Ksenija Čerče, Vuk Ćosić, Boštjan Drinovec, Vadim Fiškin, Ištvan Išt Huzjan, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Žiga Kariž, Laibach, Alen Ožbolt, Arjan Pregl, Sašo Sedlaček, son:DA, Veli & Amos, Matej Andraž Vogrinčič in Sašo Vrabič.