Pogovor z umetnico Sašo Bezjak in promocija knjige
UGM, Strossmayerjeva 6
6. maj 2021, 12.30

gosti: Saša Bezjek, Nina Jeza in Primož Premzl
pogovor vodi: Breda Kolar Sluga

Ob zaključku razstave Vezenke v UGM Šopu se bomo z umetnico Sašo Bezjak, umetnostno zgodovinarko Nino Jeza in uveljavljenim knjižnim izdajateljem Primožem Premzlom pogovarjali o nastajanju knjige in risarskem opusu Saše Bezjak. Pogovor bo vodila Breda Kolar Sluga.

Februarja 2021 je pri založbi Umetniški kabinet Primož Premzl v majhni nakladi 200 izvodov izšla monografija izvirne in provokativne ustvarjalke Saše Bezjak. Knjiga s preprostim naslovom Risbe predstavlja umetničin risarski opus, ki je nastal v obdobju med letoma 1996 in 2017. Risarski medij je bil vedno izhodišče avtoričinega ustvarjalnega dela. V dobrih 21 letih si je z izjemno izvirnostjo in močjo nagovora v risbi priborila posebno mestu v slovenski umetnosti. Avtorica je v 9 sklopih na 136 straneh knjige večjega formata spregovorila o temah, ki so jo najpogosteje nagovarjale − od družinskega življenja in erotike do soočanja z izgubo − na način, ki v slovenskem umetniškem prostoru še danes predstavlja tabu. Besedili v knjigi sta prispevala Artists&Poor's ter umetnostna zgodovinarka in kustosinja Nina Jeza, reprodukcije del fotografa Tomo Jeseničnik in Matija Brumen, prevode v angleščino Arven Šakti Kralj Szomi, grafično oblikovanje pa Andrej Dimec.

Knjigo so finančno podprli Ustanova dr. Antona Trstenjaka, Ministrstvo za kulturo RS, ki je umetnici v letu 2020 dodelilo delovno štipendijo za celoletno delovanje na področju umetnosti, ter Občina Gornja Radgona, v kateri Saša Bezjak skrbi za del kulturne dejavnosti.