Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
17. december 2005-21. januar 2006, ob 10.00

Za otroke od 5 do 9 let in od 10 do 15 let  

IZ GALERIJE V DRUGI PROSTOR - oblikovanje razglednic z novoletnim sporočilom

Po ogledu razstave bodo otroci oblikovali svoje razglednice, ki jih bodo iz galerijskega prostora naslovili v drugi prostor. Nanje bodo na svoj način izrazili (risali, slikali ali pisali ...) svoja doživetja razstave ali posameznega dela, ki jih je najbolj pritegnilo ter ob tej priliki dodali še novoletno sporočilo. Razglednico bodo še opremili z znamko in žigom Umetnostne galerije Maribor ter jo oddali v poštni nabiralnik. Njihov izdelek bo odpotoval v drugi prostor/kraj, kjer ga bo lahko nekdo prebral in o njem razmišljal.

7. januar 2006, ob 10. uri, Strossmayerjeva 6, Maribor
NAROBE PORTRET - foto sešen

Priredili bomo foto sešen, kjer bodo otroci fotografirali drug drugega v nenavadnih situacijah. Oblikovali bodo sceno, kostume, lahko poskrbijo tudi za make-up in predvsem bodo iskali neobičajne poglede, kot na primer umetnik Samuil Stoyanov, ki svoje portretirance ...

Otroci so vabljeni, da prinesejo s seboj svoj fotoaparat!
Samuil Stoyanov, Reverse, 2004

4. februar 2006, ob 10. uri, Strossmayerjeva 6, Maribor

OSVEŽILEC ZA ZRAVEN - grafika / oblikovanje osvežilcev zraka

Iz umetniškega dela, ki bo otroka najbolj zanimal, bo povzel podobo in po njej pripravil matrico (linorez). Podobo, ki jo bo oblikoval, bo natisnil na podlago za osvežilec zraka. Izdelek bo odišavil in ga še vstavili v vrečko. Vsak bo oblikoval dva osvežilca: enega za zraven, drugega bo pustil v galeriji.

Marko Ornik, Kava za zraven, 2005

Podoba kave izrezana iz filmskega kadra je postala podoba na osvežilcu zraka, ki ga nekdo lahko kupi in odnese s seboj.

18. februar 2006, ob 10. uri, Strossmayerjeva 6, Maribor

ZVOK - snemanje zvoka in slikanje

Razstavljena dela si ne bomo samo ogledovali, temveč bomo morali uporabljati tudi čutilo sluha in še katero drugo. Na delavnici bomo snemali zvok, razmišljali o sporočilnosti zvoka in ga združili še s slikanjem.

4. marec 2006, ob 10. uri, Strossmayerjeva 6, Maribor

HOV HOV, BAU BAU ali kako drugače?
izumljanje novega jezika / performans

Massimo Premuda, Lingvistični kraklé, 2004
Umetnik Massimo Premuda preučuje, kako živali govorijo v Italiji in Sloveniji. Če italijanski pes reč bau bau, reče slovenski hov hov, in če slovenska ovca reče mee mee, reč italijanska bee bee. Na delavnici pa bomo z otroki izumili nov jezik za sporazumevanje z živalmi in priredili performans, ki ga bomo posneli.

DRUŽINSKA DELAVNICA
21. januar 2006, ob 10. uri, Strossmayerjeva 6, Maribor

MIPRIJAZAJTRK - vabljene so družine, ki želijo sodelovati na projektu MIPRIJAZAJTRK

Namen projekta je povezovanje galerijskega prostora s prostorom, v katerem deluje skupina vsakodnevno, kar apelira na naslov razstave Prostori prehoda. Povezovanje bo potekalo kreativno: v galeriji si bo skupina ogledala razstavljena umetniška dela oz. jo bomo po razstavi vodili. Umetnine bodo nato služile kot izhodišče za njeno ustvarjalno delo doma. Tema je ZAJTRK, ki jo družina lahko realizira na podlagi razstavljenih del. Če bo skupina na primer navdušena nad določenim medijem, ki ga bo spoznala na razstavi (video, instalacije, grafika ...), lahko temo zajtrka poljubno izrazi v tem mediju - posname video ali fotografije, pripravi instalacijo ... Mogoče pa ji bo zanimiv kuža Pluton v delu Massima Premuda in bo zato motiv Plutona ponovila v slikarstvu ali kiparstvu.

Nastala dela bomo razstavili in sicer bo otvoritev z zajtrkom bo v nedeljo, 26. februarja 2006, ob 11. uri v Razstavnem salonu Rotovž na Trgu B. Kraigherja 3. Ob zajtrku bomo razglasili tri izbrana dela, ki jih bo izbrala komisija in bodo nagrajena.

Oddaja del: do 17. februarja v Razstavni salonu Rotovž ali Umetnostni galeriji Maribor!

Delavnice vodijo: kustosinja pedagoginja Brigita Strnad in študentje likovne umetnosti: Nika Arnuš, Jerneja Herzog, Katja Gorenc, Ivan Krepek in Mira Strnad