Poletni program UGM 2021
UGM, Strossmayerjeva 6 + Mestni park Maribor
petek + sobota, 20. in 21. avgust 2021

Umetnostna galerija Maribor vas vabi na predavanje in delavnico umetnika in kiparja Marka Pogačnika, ki bosta potekala v Umetnostni galeriji Maribor in v mariborskem mestnem parku.

Program:

petek, 20. avgusta 2021, 18.00, UGM, Strossmayerjeva 6: Predavanje Marka Pogačnika / Geokultura - kultura Gaje
Vabljeni na predavanje Marka Pogačnika in predstavitev njegovih novih knjig. Sodobna civilizacija tone iz težave v težavo. Dobro je razumeti, kaj se dogaja. Ampak čas je tudi za razvoj novega modela človeške kulture, uglašene z modrostjo in elementarnimi silami Gaje. Avtor je v zadnjih dveh letih objavil pet knjig na to in njej sorodne teme. Pripovedoval bo o njihovem nastajanju in namenu.

sobota, 21. avgusta 2021, 10.00-17.00, Mestni park Maribor (zbirno mesto je pred UGM + s seboj prinesite malico): Delavnica z Markom Pogačnikom
Marko Pogačnik je pred leti vodil ciklus delavnic posvečenih elementarni zavesti Maribora. Po osmih letih bo pokazal, kaj se je razvilo novega. Zemlja je živ in zavesten organizem.  Zadnji dve desetletji se intenzivno spreminja kot odgovor na pritiske človeške civilizacije. Spremembe je potrebno občutiti in razumeti, da ne izgubimo stika s pretokom življenja.

Marko Pogačnik (r. 1944) se je začel kulturno udejstvovati že v dijaških letih in ga kasneje nadaljeval s konceptualistično skupino OHO (1965-1971). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1963-1967). Kot svobodni umetnik deluje od leta 1968, leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano »litopunktura«, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini. V stebre vkleše znake, tako imenovane »kozmograme«, ki z vibracijo vklesane informacije delujejo na zavest prostora. Vseskozi se posveča tudi delavnicam na terenu, kjer skupaj z ljudmi vzpostavlja nov odnos do narave in prostora. Za svoje delo je bil nagrajen z nagrado Prešernovega sklada, Bevkovo nagrado (oboje 1991) in Jakopičevo nagrado (2008). Je avtor več knjig od katerih so številne tudi prevedene. Je avtor državnega grba Republike Slovenije. Leta 2016 je prejel častni naziv UNESCO umetnik za mir.

Udeležba je brezplačna in mogoča v skladu s PCT protokoli!