Kolesarske poti UGM
kolesarska vodstva po javnih spomenikih in drugih umetniških sledeh v Mariboru
zbirko mesto: pred UGM, Strossmayerjeva 6
četrtki, 12. avgust - 3. september 2021, 18.00

V avgustu in septembru se nam vsak četrtek pridružite na popoldanskih kolesarskih poteh po Mariboru, ko bomo odkrivali mariborske javne spomenike in umetniške intervencije. Vsaka kolesarska pot bo posvečena posameznemu tematskemu sklopu. Spomeniki bodo tako iztočnica za živo obujanje mariborske zgodovine in vrata v čas mariborskega industrijskega razcveta, spomin na ključne osebnosti, ki so zaznamovale naše mesto in pogled na sodobne umetniške sledi v mestu.

program:

četrtek, 12. avgust 2021, 18.00 / Umetniške sledi v mestu do konca 19. stoletja
vodi: Urša Rotman, zunanja strokovna sodelavka UGM
Na prvem letošnjem kolesarskem vodstvu bomo s kolesi po mestu odkrivali raznovrstne umetniške sledi, ki že stoletja estetsko dopolnjujejo mariborski javni prostor. Na trgih znotraj starega mestnega jedra, si bomo ogledali motivna znamenja iz 17. stoletja in ob stolnici Janeza Krstnika najstarejše javne spomenike. Na pročeljih reprezentančnih stavb nekdaj pomembnih meščanov, na mestnih palačah in gradu bomo videli sledove stenskih slikarij, skulptur in vzidanih reliefnih plošč ter heraldičnih znakov.

četrtek, 19. avgust 2021, 18.00 / Mariborski murali
vodi: Mojca Štuhec, zunanja strokovna sodelavka UGM
Med vodenim kolesarjenjem po mariborskih ulicah se bomo osredotočili na murale – (ob)stenske likovne kompozicije monumentalnih dimenzij, ki s svojo estetsko komponento in vsebinsko sporočilnostjo dopolnjujejo javni prostor. Gre za ambiente, večinoma zgrajene v obdobju od petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v času ko je ob načrtovanju stavb bilo pomembno tudi skladno oblikovanje notranje opreme. Opozorili bomo tudi na sodobno obliko ulične umetnosti – grafite, saj ti na likovno atraktiven način popestrijo velikokrat prikrite ali zanemarjene dele mesta.

četrtek, 26. avgust 2021, 18.00 / Sodobna umetnost v javnem prostoru
vodi: Urša Rotman, zunanja strokovna sodelavka UGM
Mariborski javni prostor zaznamujejo umetniška dela 20. in 21. stoletja, ki so jih ustvarili avtorji različnih generacij in slogovnih usmeritev. Podali se bomo na različne lokacije v območju mestnega središča in mestnega parka. Posebno pozornost bomo posvetili tudi enemu novejših mariborskih kiparskih projektov v javnem prostoru, geopunkturnemu krogu avtorja Marka Pogačnika, ki se nahaja v mestnem parku. Posvečen je elementarnemu srcu Evrope in vlogi Maribora v njegovi celoti.

četrtek, 2. september 2021, 18.00 / Forma viva
vodi: Urša Rotman, zunanja strokovna sodelavka UGM
Prvi četrtek v septembru bomo izvedli še zadnje vodstvo v sklopu poletnih kolesarskih poti. Kolesarska pot nas bo tudi tokrat vodila od zbirnega mesta, ki je pred UGM do do Mestnega parka (Tihec), Prešernove, Razlagove, Trga Borisa Kidriča in Ceste XIV. Divizije. Ogledali si bomo kiparska dela, ki so nastajala v drugi polovici 20. stoletja v okviru mednarodnega simpozija Forma viva. Umetnine, ki so zaživele v takrat aktualnemu materialu beton, bomo obiskali na različnih lokacijah mesta tako na levem kot in desnem bregu reke Drave.

Navodila za varno kolesarjenje:
Upošteval/a bom vsa navodila organizatorja in se kolesarskega izleta udeležujem na lastno odgovornost. Seznanjen/a sem, da organizator ni odgovoren za kakršno koli izgubo, materialno škodo, druge zahtevke, izdatke ali stroške, ki bi nastali v zvezi z mojim sodelovanjem na kolesarskem izletu. Upošteval/a bom vsa navodila organizatorja. Strinjam se, da sem v celoti seznanjen/a s tem, da sem dolžen/na upoštevati vse cestno prometne predpise, kot to določajo veljavna zakonodaja in predpisi (Mariborska kolesarska mreža).

Vsa vodstva nastajajo v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo.

Udeležba je brezplačna! V primeru dežja, bo kolesarska pot odpovedana.
 

VLJUDNO VABLJENI!