Zora Plešnar (1925 – 2021)

Pred nekaj dnevi se je dopolnilo dolgo in ustvarjalno življenje fotografinje Zore Plešnar. S fotografijo se je pričela ukvarjati relativno pozno, pri svojih štiridesetih letih. Odločilen korak je predstavljala vključitev v Fotoklub Maribor leta 1968, ravno v času ko je Fotoklub Maribor postajal eden najuspešnejših in najaktivnejših fotoklubov v tedanji Jugoslaviji. V družbi odličnih fotografov med katerimi so bili Zmago Jeraj, Ivan Dvoršak, Janko Andrej Jelnikar, Stojan Kerbler, Branimir Jerneić in drugi, je Zora hitro napredovala in dokazala, da premore suveren avtorski izraz. Že kmalu po vključitvi v fotoklub je kot edina ženska leta 1971 sodelovala na razstavi Fotografija Mariborskega kroga v Razstavnem salonu Rotovž. Gre za razstavo, ki je za zgodovino slovenske fotografije prelomna, saj označuje odmik od tradicije »lepe fotografije« in kaže na nove tendence v smeri avantgarde in modernizma. Estetika Mariborskega kroga je vplivala na Zorine zgodnje fotografije, kasneje pa njena fotografija ubere drugačno pot: je zračnejša in svetlejša, zasidrana v sanjski in nadrealni dimenziji ter večinoma posvečena krajini. Njen največji doprinos k slovenski fotografiji so njeni črno-beli cikli: Mimo, Nad oblaki, Odsevi, Praznovanje, Terelž in Rojstvo mesta / Novi Beograd. Drugi pol njenega ustvarjanja predstavlja portretna fotografija in predvsem cikel Otroštvo. Osredotočila se je na otrokov obraz in na izraz na obrazu tako da izstopajo zvedave, radovedne ali presenečene otroške oči.

Izbor iz opusa Zore Plešnar je UGM odkupila s pomočjo Ministrstva za kulturo, preostalo večino je umetnica galeriji podarila.

Izbor originalnih fotografij Zore Plešnar bo od 26. marca do 2. maja 2021 na ogled na drugem koncu Slovenije: v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Gre za izbor del iz retrospektivne razstave, ki smo jo zaradi epidemije lahko uresničili šele zdaj. Razstava, ki sovpada s fizičnim slovesom avtorice, je tako ponovno priložnost za poklon njeni odlični fotografiji.