Dostopnost Zbirke UGM slepim in slabovidnim / zvočni opisi

Pred leti si nismo znali predstavljati, da bi likovno umetnost lahko predstavljali slepim in slabovidnim osebam. Ko je vendarle prišla pobuda, da bi v naše prostore sprejeli tudi to ciljno skupino, smo začeli raziskovati oblike in metode dela, s katerimi bi ji čimbolj verodostojno predstavili naše umetnine. Najprej smo se morali znebiti nekaterih predsodkov. Pri tem so nam pomagale strokovnjakinje, ki so slepim in slabovidnim že utirale pot do različnih ustanov likovne umetnosti. Dr. Aksinja Kermauner nas je opogumila, da pri pogovoru z njimi lahko uporabljamo besedi »vidim« ali »poglej«. Akad. slikarka Katja Bednarik Sudec je s projektno skupino SOdelujem vpeljala idejo veččutnega vodenja po likovnih razstavah. Dr. Jerneja Herzog pa nam je s svojimi študenti likovne pedagogike Univerze v Mariboru pripravila že kar lepo število tipnih modelov umetnin iz Zbirke UGM in umetnin iz mariborskega javnega prostora. Začeli smo gledati in videti z rokami. Ključna oseba, ki predstavlja pomemben most med UGM in osebami z okvaro vida, pa je Darinka Lozinšek, članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor − MDSSMB, ki za obisk razstav v UGM navdušuje člane društev slepih in slabovidnih po vsej Sloveniji.

Tokrat predstavljamo zvočne opise devetnajstih del iz Zbirke UGM, ki jih bo mogoče na svetovnem spletu poslušati že doma, s pomočjo pametnega telefona ali tablice pa tudi neposredno pred umetninami na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Dela so v Umetnostni galeriji Maribor označena s številkami (glej Seznam zvočnih opisov).

Z zvočnimi opisi vrhunskih del iz naše zbirke za slepe in slabovidne šibkejšim skupinam omogočamo dostop do naše kulturne dediščine. Nacionalno pomembnost avtorjev in avtoric iz Zbirke UGM je prepoznal tudi naš partner, Radio Maribor, kjer so zvočne opise posneli, za kar se mu posebej zahvaljujemo. Besedila bereta Teodor Bostič in Metka Perko.

Zvočne opise lahko slepi in slabovidni poslušajo tukaj.
Zvočni opisi so na voljo za poslušanje tudi na Youtube kanalu tukaj.

Seznam zvočnih opisov:
1 − Živko Marušič, Sanje
2 − Petra Varl, Plavalka
3 − Nataša Prosenc Stearns, Obala
4 − Elsa Oeltjen Kasimir, Čoln
5 − Ivan Grohar, Kapelica (Kapelica v Crngrobu)
6 − Avgusta Šantel ml., Cvetice v vazi
7 − Ivan Kos, Deklica z oranžo
8 − Tone Kralj, Moja žena
9 − Jakob Savinšek, Portret H.
10 − Rudolf Kotnik, Razkosano polje
11 − Metka Krašovec, Rastoča voda
12 − Slavko Tihec, Akvamobil (Kinetični objekt: Koncentrumi III)
13 − Dragica Čadež, Različice gubanja
14 − Miran Mišo Hochstätter, Nature morte no. 2
15 − Janko Andrej Jelnikar, Človek brez glave
16 − Metka Kavčič, Prt
17 − Zdenko Huzjan, Vzglavnik Zemlje in Neba
18 − Sandi Červek, Slika
19 − Darko Golija, Lega sesanja