Sobotne ustvarjalnice 2020 / 2021
ustvarjalnice za otroke (5 - 9 let)
UGM, Strossmayerjeva 6                                   
12. september 2020 – 15. maj 2021, 10.00 – 11.30

vodita: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa UGM in Urša Rotman, prof. lik. um, strokovna sodelavka UGM

Na sobotnih ustvarjalnicah v UGM otroci spoznavajo likovno umetnost in razvijajo svoje likovne sposobnosti. Njihova posebnost je delo v neposrednem stiku s kvalitetnimi umetninami, kar ima neprecenljiv vzgojno izobraževalni moment. Ves čas druženja in ustvarjanja nas obdajajo slike, kipi, risbe in druge umetnine. Otroci jih spoznavajo v pravi velikosti, se sprehajajo okoli njih, morda se jih kdaj tudi dotaknejo. Preko iger, zgodb in različnih nalog jih spodbujamo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje razstavljenih umetnin. Bistveno pa je, da pri tem ustvarjamo odprti prostor, v katerem lahko vsak izraža svoje poglede, mnenja, ideje. V prihajajoči sezoni 2020 – 2021 raziskujemo umetnost 20. in 21. stoletja skozi razstavo 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Zbirko UGM, kot pomemben del slovenske likovne kulturne dediščine, odkrivamo skozi njeno umeščenost v Maribor in SV Slovenijo ter medijsko in vsebinsko raznolikost.

Program:

Sobotne ustvarjalnice / Maribor in Mariborčani
grafična ustvarjalnica
sobota, 12. september 2020, 10.00 – 11.30
Na ustvarjalnici bodo otroci predstavili svoje poglede na mesto Maribor, njegove ulice in prebivalce. Motiv mesta bodo ustvarjali v grafični tehniki, vzdušje mesta pa ustvarjali v pravem razmerju svetlega in temnega, nizanju črt in oblik.

Sobotne ustvarjalnice / MTT 
Nekdanja tovarna MTT, Maribor/Melje
sobota, 26. september 2020, 10.00 – 11.30
Sprehodili se bomo po tovarniškem kompleksu in si ogledali veličastno arhitekturo MTT. Nato bo na vrsti likovna ustvarjalnica, na kateri bodo otroci oblikovali svoje zamisli zelene arhitekture. Poigrali se bomo s tehniko fotokolaža.

Sobotna, družinska ustvarjalnica / Kako dobro se poznamo
slikarska ustvarjalnica
sobota, 10. oktober 2020, 10.00 – 11.30
Otroke in njihove odrasle spremljevalce v sklopu Tedna otroka vabimo na ustvarjalno druženje v navdihujoče okolje muzeja in razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Ogledu razstave bo sledila likovna ustvarjalnica, na kateri bomo preverili, kako dobro se družinski člani med seboj poznate. Ustvarjalnica poteka v okviru Tedna otroka in je brezplačna.

Sobotne ustvarjalnice / Le kaj bo nastalo?
kiparska ustvarjalnica
sobota, 24. oktober 2020, 10.00 – 11.30
Kaj pa abstraktna umetnost? Kaj predstavlja? Kaj sporoča? Kako nastaja? Na ogledu razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM bomo spoznavali značilnosti abstraktne, nepredmetne umetnosti. Sledila bo kiparska delavnica, na kateri bomo ustvarjali iz lesa. Le kaj bo nastalo? 

Program se bo izvajal ob upoštevanju priporočil in navodil NIJZ.

cena: 3 EUR (brezplačno ob Tednu otroka in na Mednarodni dan družine)
obvezne predhodne prijave: Brigita Strnad, brigita.strnad@ugm.si ali Urša Rotman, pedagog@ugm.si ali 02 22 94 697

 

VLJUDNO VABLJENI!