Preskoči na vsebino

Izobraževalni program ob razstavic Meta Grgurevič / Nemogoči mehanizmi
program, namenjen osnovnim in srednjim šolam
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
29. november
1. december 2019

Meta Grgurevič je v slovenskem prostoru poznana kot del prodorne generacije slovenskih diplomantov beneške akademije iz srede 2000-ih. Kot večina avtorjev te generacije je izhajala iz ideje soustvarjanja svojih del v sodelovanju z drugimi umetniki, vključevanja performativnosti kot ključnega elementa umetniškega procesa ter gradnje umetniškega dela kot totalne izkušnje. Ob tem se je posvetila zelo intimnemu raziskovanju umetnosti v povezavi s tehnologijo in procesom materializacije znanstvene in umetniške ideje ter razvila fascinacijo nad mehanskimi sistemi, ki ustvarjajo gibanje, svetlobne učinke ali iluzijo. Skozi sodelovanja z različnimi strokovnjaki s področij elektrotehnike in mehanike, glasbe in gledališča je Meta Grgurevič secirala in razdirala delovanje mehanizmov ter skoraj obsesivno iskala popolnost v gibanju in soodvisnosti mehanskih elementov. V zadnjem desetletju je razvila vrsto izrazito poetičnih, popolnoma delujočih, nefukcionalnih mehanizmov − mdr. Letatlin, majhen kinetični model, ki leti s pomočjo starega gramofona; Urni triptih, kinetično skulpturo v treh delih, ki urne mehanizme spreminja v resonančne zvočne objekte; Lebdečo nit, kinetični objekt, kjer elektromotor z visoko hitrostjo omogoča lebdenje niti in metamorfozo le-te iz mehke substance v spreminjajoče se trdne oblike. Več o razstavi tukaj.

Ob razstavi izvajamo vrsto izobraževalnih aktivnosti za skupine iz osnovnih in srednjih šol. Z učenci bomo spoznavali umetniška dela ene izmed najbolj prodornih slovenskih ustvarjalk Mete Grgurevič, ki predstavlja pomemben del sodobne slovenske umetniške scene. Odkrivali bomo značilnosti sodobne umetnosti, ki v primeru razstave Nemogoči mehanizmi tvorijo enovito celoto različnih načinov umetniškega izražanja: (kinetičnih) objektov, videa, performansa in glasbe. Preko umetnosti bomo ugotavljali kakšen je odnos med tehnologijo in človekom v sodobni družbi. Hkrati bomo vzpostavljali odprti prostor za izražanje idej, zamisli inobčutkov.

 

Program
VODSTVO / primerno za vse starostne skupine
cena: 2,20 €
trajanje: 45-60 min
Na vodstvu se obiskovalci seznanijo z razstavo in ob pomoči muzejskega pedagoga razvijajo ustvarjalni dialog z umetninami in drug z drugim. 

VODSTVO + USTVARJALNICA / primerno za vse starostne skupine
cena: 2,50 €
trajanje: 80-90 min
Vodstvo po razstavi popestrimo z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.

KULTURNI DAN V UGM / primerno za vse skupine
cena: 3,50 € 
trajanje: 120-180 min
Aktivnost ponuja poglobljeno raziskovanje razstave z vodstvom in vključuje različne ustvarjalne naloge. Kulturni dan v UGM lahko dopolnimo z vsebinami po dogovoru s spremljevalci.


Navodila za najavo obiska in pripravo otrok na ogled umetniške razstave

Na obisk se je potrebno najaviti vsaj en teden pred prihodom. Pri najavi nam posredujete podatke o starosti in številu otrok. Hkrati sprejmemo največ 45 otrok, ki jih za aktivnost razdelimo v manjše skupine po največ 15 otrok. Zaželeno je, da nas obvestite o posebnostih otrok, za katere lahko načrtujemo prilagojene aktivnosti. Za slepe in slabovidne otroke imamo ob določenih razstavah pripravljene taktilne pripomočke, za otroke, ki imajo težave s pozornostjo, lahko načrtujemo več gibanja oz. aktivnost načrtujemo glede na vaša navodila.
Spremljevalke in spremljevalce prosimo, da v času aktivnosti ne zapuščate skupin. Naše izkušnje so pokazale, da so učenci najbolje motivirani za spoznavanje umetnosti takrat, kadar jih spremljajo odrasli, ki so tudi radovedni, poslušajo, sprašujejo in izražajo svoja mnenja. Vljudno prosimo, da v času naših aktivnosti izklopite zvok mobilnih telefonov. Fotografiranje je dovoljeno brez uporabljanja bliskavice.

program izvajamo: od torka do nedelje, med 9.00-18.00, razen v času, ko je razstavišče zaprto zaradi postavljanja nove razstave.

informacije in najava skupin: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa UGM, brigita.strnad@ugm.si, 02 229 46 97