Preskoči na vsebino

Prostor v prostoru / izobraževalni program ob razstavi
program, namenjen osnovnim in srednjim šolam
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
24. oktober
9. november 2019

V sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje bomo oktobra in novembra v UGM Studiu gostili razstavo Prostor v prostoru, prvo pregledno razstavo, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bodo predstavljeni scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.
Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča idr.) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.
Avtorica razstave je mag. Ana Kocjančič. Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo. Producenta postavitve v Mariboru sta Umetnostna galerija Maribor in Festival Borštnikovo srečanje.

Učenci in dijaki se bodo skozi vodeni ogled razstave seznanili s pomembnimi deli domače kulturne dediščine na področju scenografije ter osvajali likovne pojme, povezane z oblikovanjem scenografije in različnimi načini izražanja v scenografiji. Svoje razumevanje razstave pa bodo lahko dopolnili s praktično izkušnjo na likovni ustvarjalnici. Še posebej vam priporočamo program FBS & UGM – Kulturni dan. Povezovanje dejavnosti dveh kulturnih ustanov, Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Umetnostne galerije Maribor, bo učencem in dijakom omogočilo širše razumevanje in bolj doživeto dojemanje gledališke in likovne umetnosti.

Program:
Vodstvo po razstavi / primerno za vse skupine
cena: 2,20 €
trajanje: 45 min
Na vodenem ogledu bodo učenci in dijaki spoznavali bogato področje slovenske scenografije do leta 1991. Ob razlagi in pogovoru jih bomo usmerjali v poglobljeno branje vizualnih sporočil gledališke predstave.

Vodstvo z ustvarjalnico / primerno za vse skupine
cena: 2,50 €
trajanje: 80–90 min
Razumevanje scenografije bodo učenci in dijaki podkrepili s praktično likovno nalogo, v kateri se bodo soočili s snovanjem prostora na gledališkem odru.

FBS & UGM - Kulturni dan
cena: 7 €
trajanje. 3–4 ure 
V sodelovanju s 54. Festivalom Borštnikovo srečanje v Slovenskem narodnem gledališču Maribor vam ponujamo možnost izvedbe kulturnega dne v obeh ustanovah. V gledališču si lahko izberete ogled predstave za mlade v okviru programskega sklopa Mlado gledališče, pred predstavo pa se lahko učenci in dijaki poglobijo v razumevanje scenografije na vodstvu (45 min) po razstavi Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

Vodstva po razstavi lahko načrtujete pred ogledom naslednjih predstav:
Stara dvorana SNG Maribor
ponedeljek, 14. oktober 2019, 12.00
Lutkovno gledališče Ljubljana
Pravica biti človek 14+
Avtorska predstava mladih
Režiser Marko Bulc
Predstava v slovenskem jeziku traja 90 minut in nima odmora.

Mali oder Narodnega doma
ponedeljek, 14. oktober 2019, 20.00
Lutkovno gledališče Ljubljana
Seansa Bulgakov 16+
Režiser: Matija Solce
Predstava v slovenskem jeziku traja 60 minut in nima odmora.

Lutkovno gledališče Maribor
torek, 15. oktober 2019, 12.00 in 17.00 + sreda, 16. oktober 2019, 11.00
De Stilte (NL)
Mankind 6+
Ples med svetlobo in temo
Predstava brez besed traja 50 min in nima odmora.

Mali oder SNG Maribor
torek, 15. oktober + sreda, 16. oktober 2019, 19.30
Nassim Soleimanpour (IR), FBS in Drama SNG Maribor
Beli zajec, rdeči zajec 13+
Gledališki eksperiment
Predstava v slovenskem jeziku traja od 60 do 90 minut in nima odmora.

Stara dvorana SNG Maribor
sreda, 16. oktober 2019, 11.00
Gledališče DRAK (CZ)
Beli očnjak 10+    
Predstava v češkem jeziku s slovenskimi nadnapisi traja 60 minut in nima odmora.

Vsem predstavam sledi pogovor z ustvarjalci.
Več o predstavah: https://www.borstnikovo.si/

Skupine sprejemamo po najavi med 9 in 18 uro.
Informacije in najava skupin: Brigita Strnad, brigita.strnad@ugm.si, 02 22 94 697