Preskoči na vsebino

Bila je huda mravljica...

Z novim šolskim letom v Umetnostni galeriji Maribor z veseljem predstavljamo našo novo maskoto – Hudo mravljico! V letu, ko UGM praznuje 65 let, se z mravljico simbolno vračamo k začetkom galerije, avtor pesmi Huda mravljica je namreč prvi ravnatelj UGM Branko Rudolf. Tokratno podobo je mravljici podal mariborski grafični oblikovalec in ilustrator Nenad Cizl. Razkritje nove maskote je nadaljevanje živahnega dogajanja ob naši obletnici, ki se je v prvi polovici leta začelo z razstavo Branko Rudolf in začetki UGM.

Mravljica bo v galeriji nagovarjala predvsem mlado občinstvo, ob obisku UGM bo pozdravila otroke iz vrtcev in šol, prevzela bo vlogo ambasadorke izobraževalnega programa, prisotna bo na družabnih omrežjih, otroci jo bodo imeli možnost vzeli s seboj in tako ponesti del galerije tudi domov. Gotovo pa bo nagovorila tudi starejše občinstvo, vse nas, ki smo s Hudo mravljico odraščali in zdaj svojo ljubezen do te skoraj ponarodele pesmi radi delimo z zanamci.

Mravljica je vajena dela v skupini, zato se odlično znajde v kolektivu UGM, kjer pogosto priskoči na pomoč. Prav posebej rada pomaga pri prenašanju del iz Zbirke UGM, saj lahko nosi stvari, ki so veliko večje in težje od nje. Je marljiva, kot so mravljice pregovorno marljive, vendar pa jo transformativna moč umetnosti včasih tako razvname, da postane (pre)drzna, hudo radovedna in čisto ponorela.

Se vidimo v šolskem letu 2019/2020!