Mateja Kavčič / otvoritev razstave
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
19. junij – 14. avgust 2021
otvoritev: sobota, 19. junij 2021, 20.30

kustosinja: Andreja Borin, kustosinja UGM

Vabljeni na otvoritev razstave Mateje Kavčič v UGM Studiu, ki je del spremljevalnega programa EKO 8, Mednarodnega trienala umetnost in okolje.

Slikarka Mateja Kavčič je od zaključka študija na likovni akademiji (1994) do danes prehodila samosvojo ustvarjalno pot, ki je vseskozi najtesneje povezana z naravo − svoj prvi razstavni projekt je namesto v galerijski prostor umestila v ljubljanski park Tivoli (1997). Pozneje je začela slikati okrogle slike z žarkasto razporejenimi listi dreves: upodabljala je posamezne liste dreves, kot bi portretirala nadvse dragocene posameznike. Postopoma je prestopila meje slikarstva in začela ustvarjati z naravo in situ ter končno vse te izkušnje fizično prenesla v galerijski prostor. V lapidariju galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je leta 2016 pripravila razstavo Zavetja, ki je bila celostna prostorska postavitev. Gledalcu je ponudila zavetja iz trav, sena, peska, rož in ustvarjalne domišljije. Podobe zavetij pa niso bile zasnovane le za ljudi, temveč za vse, ki so svoje zavetje izgubili na poti razvoja civilizacije: mite, simboliko, tišino, svetost narave, subtilna bitja narave, naravni ritem časa, človekovo potrebo po naravnem zavetju …

Mateja Kavčič s svojimi slikami, risbami in grafikami sporoča, da je vsak list drevesa ali trave dragocen in del celote. Je ena tistih umetnic, ki se tako izražajo zaradi sebe in ne zaradi umetniškega trga ali trenutnih umetniških tokov. Povabi nas k drugačni izkušnji in opomni, da smo na svoji veličastni poti napredka ljudje (morda) izgubili nekaj nadvse dragocenega.

Mateja Kavčič, rojena 1970 v Novem mestu. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala slikarsko specialko. Leta 2007 je pridobila pedagoško-andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in krajinske umetnosti. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi ustvarjalnice za otroke. Zadnjih 18 let živi in ustvarja v Škofji Loki.

Program se bo izvajal v skladu s smernicami in navodili NIJZ.