Preskoči na vsebino

LITERARNI VEČER z MKC Črka
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 3. december 2013, ob 19.00
gostje: Dragan Potočnik, Borut Gombač, Breda Slavinec, Marjan Pungartnik, Jože Kos Sine, Petra Bauman (interpretacija del Tomaža Brenka)
izbor: Petra Kolmančič, MKC Črka


Literarni večer, ki je nastal v sodelovanju MKC Maribor in UGM, je zasnovan kot spremljevalni dogodek razstave MI, VI, ONI. Na dogodku se bodo predstavili izbrani avtorji in avtorice, ki so s svojo literarno aktivnostjo sooblikovali mariborsko alternativno literarno sceno v 80-ih, in so, razen pokojnega Tomaža Brenka, še vedno literarno aktivni. V intervjuju za Katedro je Marko Klasinc, ki je bil takrat nekakšen neformalni vodja mlade mariborske literarne scene, sicer tudi pesnik in urednik revije Čevlji, izjavil: »Politika se ukvarja s področjem odnosov med družbenimi razredi in z bojem za državno oblast, literatura pa se ukvarja z marsičim. Sredstvo politike je politični boj, kjer stopi v ospredje argument fizične, vojaške in policijske moči, sredstvo literature pa je literarna umetnina oziroma estetizirani jezik, ki popisuje vse, kar je, kar obstaja. Cilj politike je politična oblast, cilj književnosti pa je književna umetnina, ki v združitvi estetskega in kulturnega na prvinsko človeški način (z lepoto) razgrne čustveno-razumske razsežnosti odnosov bivanja.«
Na literarnem večeru bodo avtorji in avtorice predstavili dela, ki so nastala v 80-ih, brali pa bodo tudi izbrano literarno gradivo iz svoje aktualne literarne produkcije.

Dragan Potočnik, rojen v Mariboru, pesnik in zgodovinar. Šolal se je v domačem mestu in leta 1998 tudi doktoriral iz kulturne zgodovine Slovencev. Je avtor številnih znanstvenih monografij, serije kratkih zgodb Zgodbe iz afriških in azijskih dvorišč in treh pesniških zbirk V ritmu menjavanju noči (1992), Sebil (2006) in Šahrah (2012). Za umetniško ustvarjanje je leta 2008 prejel Glazerjevo listino.

Borut Gombač, rojen 1962 v Mariboru, pesnik, pisatelj in dramatik. Po poklicu in izobrazbi knjižničar, zaposlen v Univerzitetni knjižnici Maribor. Dobitnik Glazerjeve listine 2006, večkratni nagrajenec natečajev Radia Slovenija in trikratni nominiranec za nagradi Večernica in Desetnica. Knjižne objave: Največji časopis na svetu, Prostorček in Minutka, Trampolin: roman.com (soavtor), Razblinjene dlani, Velike oči male budilke, Sence in sinkope, Nekdo iz smetnjaka, Prasketanje. Zgoščenki: Razpljuskane šipe (Cantorana), Balade na bledečih tleh (Kvinton). Gledališki igri: Nova notranjost, Kurentova svatba (avtor songov). Ob tem tudi avtor devetih radijskih in štirih lutkovnih iger.

Breda Slavinec, rojena 1962 v Mariboru, pesnica, ureja literarno dejavnost na lenarškem območju, izvaja in vodi literarne večere. Diplomirala je iz sociologije in pedagogike na Filozofski fakulteti v Mariboru. Izdala je pesniško zbirko Pajčevine in literarno kaseto Simeon (skupaj s Stanko Devjak). Objavljena je v več antologijah in zbornikih doma in tujini ter v vidnih slovenskih literarnih revijah.

V decembru 2013 bo izšel prevod pesniške zbirke Pajčevine v izdaji Filozofske fakultete v Zagrebu, katedre za južnoslovanske jezike.

Marjan Pungartnik, rojen 1948 v Legnu, pisatelj, prevajalec, mentor. Gimnazijo je končal na Ravnah na Koroškem, diplomiral iz novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo. Delal je na univerzi v Ljubljani in v Mariboru, na Komunistu, na Zvezi kulturnih društev Maribor in na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Od 12. leta piše poezijo, kasneje še publicistiko, dramska besedila, prevaja in od leta 1978 vodi literarne delavnice. Bil je odgovorni urednik Radia Študent, glavni urednik Tribune in Dialogov. Je iniciator Mariborske literarne družbe, ustanovitelj on-line revije Locutio in Literarne hiše Maribor. Uredil, opremil in izdal je okrog 300 knjig in sam izdal sedemnajst knjig. Za kazen živi v Mariboru.

Jože Kos Sine, rojen leta 1959 v Čakovcu, je profesionalno geodet (prostorski načrtovalec), ljubiteljsko pa med ostalim tudi pisec in družbeno-angažirani aktivist. Bil je član vodstvenih ekip Mariborskega Radia Študent (1984–1991), Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC) (1989–1994), Kmečkih in rockodelskih novic (1983–1985) in osrednji ustanovitelj literarne sekcije MKC Črka ter njen prvi vodja (1989–1994). Z literaturo se ukvarja od srednješolskih let, nikoli v pretirani meri. Doslej je izdal dve knjigi kratkih zgod(b) Urejanj/e sveta, 1997 in Svetiš, 2010. Kot sourednik in/ali soavtor je sodeloval pri nekaj skupinskih leposlovnih delih.

Tomaž Brenk (1957 – 2004) je bil literat, performer in publicist, ki je s svojim literarnim oposum pomembno zaznamoval mariborski literarni prostor. Njegovo delo sega na različna področja literarnega ustvarjanja: pisal je poezijo, aforizme, kratke zgodbe, uveljavil pa se je tudi kot avtor multimedijskih performansov, v katerih je svojo poezijo združeval z drugimi umetniškimi žanri. Bil je zelo pomemben animator kulturnih dogodkov, predvsem takšnih, ki so tako ali drugače povezani s knjigo ali literaturo. Pod okriljem MKC Črke je zasnoval več kot 150 literarnih dogodkov, bil pa je tudi eden izmed ustanovnih članov in koordinator literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru ter vodja festivala Performa. Zelo pomemben je njegov prispevek k animaciji mladih mariborskih literatov, iz njegovega kroga izhaja kar nekaj danes že uveljavljenih literarnih imen. Je avtor šestih knjižnih izdaj: Pametnejši naj končno že odnehajo, aforizmi, skupaj z Bojanom Schwentnerjem in Janjo Vidmar, 1992, Izročilo sfinge, 1993, 99 Luftbalons, 2000, Spomin in vizija, 2002, LSD 2x25, kratka proza, skupaj s Stanetom Klavžerjem, 2003 in Odprtost (izšlo posthumno), 2008.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!