Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6.
sreda, 28. december 2005, ob 18. uri
vodi: Petra Kapš

V okviru mednarodne razstave Prostori prehoda, 7. trienale Ekologija in umetnost & Continental Breakfast Maribor v Umetnostni galeriji Maribor pripravljamo javno vodstvo. Vodila bo selektorica slovenskega dela umetnikov,  Petra Kapš, kustosinja UGM.

Umetnostna galerija Maribor je pri selekciji razstave izhajala iz dveh principov: na eni strani se je usmerila v aktivno sodelovanje z mednarodnim umetniškim dogajanjem in k sodelovanju povabila selektorje mreže CB, da v okviru zastavljenih izhodišč Prostorov prehoda in vprašanj identitete kot skupnega tematskega izhodišča CB, predlagajo umetnike s svojega geopolitičnega okolja. Na drugi strani je z željo po prepletu in umestitvijo mednarodnega umetniškega dogajanja v naše lastno okolje in obratno kuratorica Petra Kapš pri slovenski selekciji izhajala iz raziskave 'lokalnega konteksta' prostorov prehoda. V tesnem stiku z mariborskimi umetniki je izpostavila prevpraševanje ter samorefleksijo posameznika o tukaj in sedaj.

Petra Kapš (Maribor, 1975) profesorica slovenščine in teologije, opravlja podiplomski študij filozofije umetnosti na Univerzi v Mariboru. V letih 2004 in 2005 je obiskovala Tečaj za kustose sodobne umetnosti in Seminar iz pisanja o sodobni umetnosti, SCCA- Zavod za sodobno umetnost, Ljubljana. Deluje kot kustosinja in kritičarka ter sodeluje v uredništvu revije Likovne besede. Trenutno je zaposlena kot kustosinja za sodobno umetnost v Umetnostni galeriji Maribor.