Preskoči na vsebino

EKSKURZIJA V BUDIMPEŠTO
Marc Chagall v Narodni galeriji in Zbirka sodobne umetnosti Ludwig
Múzeuma
sobota, 7. december 2013, odhod ob 6.30 - prihod ob 22.30

UGM vabi na predbožično ekskurzijo v Budimpešto! Ogledali si bomo razstavi Chagall – Med vojno in mirom v Narodni galeriji ter Druga polovica neba – Izbor iz stalne zbirke Ludwig Múzeuma. Za zaključek se bomo sprehodili še po božičnem sejmu.

cena: 60 € / 42 € (za člane Kluba UGM)
cena vključuje: strokovno slovensko vodstvo, vstopnino na obe razstavi, vodstvo v nemščini ali angleščini za razstavo Chagall, avtobusni prevoz, cestnine, parkirnino, nezgodno zavarovanje na avtobusu
prijava: ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6 (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 29. novembra oz. do zasedbe prostih mest; ob prijavi navedite želeni jezik vodstva; ob prijavi manj kot 30-ih udeležencev si UGM pridržuje pravico do preklica ekskurzije.
informacije: 02/22 94 693 (blagajna), 02/22 95 860 (tajništvo), infoping@ugmpong.si

Program: V Budimpešti bomo naše oglede začeli s panoramsko vožnjo po starem mestnem jedru Pešte. Vodič na avtobusu bo poskrbel za nekaj osnovnih informacij o zgodovini in znamenitostih mesta. Okoli 12.00 se bomo ustavili na Budskem gradu, od koder se ponuja čudovit razgled na mesto. V Narodni galeriji, ki domuje v Budskem gradu, si bomo ogledali razstavo Chagall – Med vojno in mirom z vodstvom v nemškem ali angleškem jeziku (ob rezervaciji, prosim, navedite želeni jezik). Po ogledu razstave se bomo skupaj odpeljali še do Ludwig Múzeuma, kjer sledi samostojni ogled razstave izbranih del iz stalne zbirke, Druga polovica neba. V zbirki se nahajajo dela modernih in sodobnih umetnikov svetovnega kova (Joseph Beuys, Damien Hirst, Yoko Ono). Ogledu sledi prosti čas za sprehod po božičnem sejmu.

6.30   odhod iz Maribora z avtobusom izpred Jurčičevega spomenika
10.30   prihod in panoramska vožnja po središču Budimpešte
12.00  vodeni ogled razstave Marca Chagalla v Narodni galeriji
14.00   zbor pred glavnim vhodom v Narodno galerijo in vožnja z avtobusom do Ludwig Múzeuma
14.30  individualni ogled stalne zbirke v Ludwig Múzeumu
16.30   zbor pred glavnim vhodom v Ludwig Múzeum in vožnja z avtobusom do središča mesta
do 18.30  prosto za individualne oglede in božični sejem v središču Budimpešte
18.30  zbor pri avtobusu in odhod
ca. 22.30 predviden prihod v Maribor

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 30. novembra 2013, kasneje denarja ne vračamo, razen v primeru dokumentirane višje sile. Ob prijavi manj kot 30-ih udeležencev si UGM pridržuje pravico do preklica ekskurzije.
 
CHAGALL - Med vojno in mirom
Razstava Med vojno in mirom predstavlja več kot 60 del rusko-francoskega umetnika Marca Chagalla, ki jih je za Narodno galerijo izbral pariški Musée du Luxembourg. Osrednji del sestavlja Chagallov barviti opus ilustracij bibličnih zgodb, za katere je sam rekel: »Biblije nisem videl, sanjal sem jo!«  Vrhunec razstave predstavlja Chagallova monumentalna slika La Vie (Življenje), ki je tokrat prvič zapustila muzej v francoskem mestecu Saint-Paul de Vence, kjer je Chagall preživel zadnjih dvajset let svojega življenja.
Drugi del razstave je posvečen umetniku Ámosu Imreju, imenovanem tudi ''madžarski Chagall.''  Oba umetnika je podobno zaznamovala osebna zgodovina, religija in židovska identiteta. Na razstavi Chagall nastopa kot veliki slikarski mojster, ki je preživel vse in vsakogar, medtem ko je Ámos predstavljen kot prezgodaj umrla žrtev svojega časa.

DRUGA POLOVICA NEBA - Izbor iz stalne zbirke Ludwig Múzeuma
Ludwig Múzeum je muzej sodobne umetnosti, ki od leta 2005 domuje v Palači umetnosti - novem, arhitekturno zanimivem kulturnem centru ob Donavi. Ludwig Múzeum hrani eno najpomembnejših zbirk moderne in sodobne umetnosti v srednji Evropi, ki vključuje imena kot so Pablo Picasso, Andy Warhol, David Hockney in Roy Lichtenstein. Zbirka je tokrat postavljena v smislu ideološkega dialoga med Vzhodom in Zahodom. V ospredju sta predvsem čas velikih političnih sprememb na Madžarskem oz. širše v svetu v 60-ih in 80-ih letih 20. stoletja ter odzivi vizualne umetnosti na to obdobje.


VLJUDNO VABLJENI!