Preskoči na vsebino

Delavnica vezenk s Sašo in Marijo Bezjak
program ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 6. oktober 2022, 17.00-19.00

vodita: Saša in Marija Bezjak

Ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše vas vabimo na delavnico ustvarjalnega vezenja pod vodstvom umetnice Saše Bezjak in njene mame Marije.

Udeleženke in udeleženci naj prinesejo s sabo prtiček ali kos blaga z že izvezenim motivom, čipko ali borduro. Delavnica je zastavljena tako, da vzpodbuja povezavo med preteklim in sedanjim ročnim delom. Na ta način bodo udeleženci in udeleženke stkali (ne)vidno vez s predniki, preteklimi veziljami / šiviljami in morda tudi z delom svoje družinske zgodovine. Motiv, ki ga bodo vsak udeleženec /udeleženka dodal/a bo osebno obarvan in poseben kot so posebne tudi zgodbe skrite v prtičkih. Saša Bezjak se z ustvarjanjem vezenk ukvarja že vse od leta 2005, pri izdelavi vezenk pa ji pomaga tudi mama Marija.

Saša Bezjak je bila rojena leta 1971 v Mariboru, odraščala pa je na Tratah v Slovenskih goricah. Diplomirala je leta 1999 na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne pedagogike pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije, leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec (praktični del Slika kip) in profesorice umetnostne zgodovine dr. Nadje Zgonik (teoretični del Štiri osebna stališča mladih mariborskih umetnikov). Leta 2009 je prav tam končala magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu s temo Različne dimenzije realnosti. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle ter organizira razstave del, ki tam nastanejo. Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Gornji Radgoni.

cena: 15 € / Člani Kluba UGM: 10€
prijave: 02/229 46 93 ali blagajna@ugm.si