Delavnica Ornamenta z Zvezdano Novaković
program ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 20. oktober 2022, 17.00-20.00

vodi: Zvezdana Novaković

Ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše vas vabimo na delavnico Ornamenta, pod vodstvom glasbene ustvarjalke in performerke Zvezdane Novaković.

Ornament prepleta v različnih kulturah med ljudmi in prostorom raznolike vezi v likovnosti na nošah, petju in plesu. Tokratna delavnica bo likovno – plesno - vokalna. Tako bodo udeleženci in udeleženke na delavnici spoznali bogato ornamentiko Pirinske in Šopske bolgarske regije. Ob intenzivnem petju in delu na ornamentiki ter poslušanju arhivskih posnetkov se bodo udeleženci in udeleženke seznanili in delali na specifični odprti grleni tehniki, ter se naučili plesati eno bolgarsko kolo.

Zvezdana Novaković je glasbena ustvarjalka in performerka, ki je bila rojena leta 1985 na Ptuju. Diplomirala je iz jazz petja pri prof. Dena DeRosa na Univerzi za glasbo in performans v avstrijskem Gradcu in iz glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Magistrirala je  iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur na Akademiji za glasbo, ples in likovno umetnost v bolgarskem Plovdivu ter na švedski Univerzi v Gothenburgu, smer kompozicija. Že deseto leto se uči harfo pri mentorici Tini Žerdin. Je dobitnica številnih tujih prestižnih nagrad. Njena ustvarjalna vsestranskost se kali tako v različnih prostorih in z različnimi znanji, z gledališkimi in koncertnimi odri, s starodavnimi tradicijami in elektroniko, s klasiko in džezom, s poučevanjem vokalnih tehnik in vodenjem pevskih zborov, z nacionalno opero in alternativnimi klubi, s pripovedovanji, s harfo. Kot sama pravi, 'Upam, da nikoli ne neham iskati!'

cena: 15 € / Člani Kluba UGM: 10€
prijave: 02/229 46 93 ali blagajna@ugm.si