Preskoči na vsebino

Delavnica EMPACT / Ustvarjalna trajnost
Predavanje o zgodovini tetoviranja in delavnica linoreza z umetnikom Lanom Breški
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6
petek, 20. oktober 2023 (16.00–17.00), in sobota, 21. oktober 2023 (12.00–16.00)

V petek in soboto, 20. in 21. oktobra, vas vabimo na predavanje in delavnico o zgodovini tetoviranja in na delavnico linoreza. Predavanju o zgodovini sicanja, bocanja, tetoviranja na Balkanu in tetoviranja v viktorijanskem Londonu v petek, bo v soboto sledila delavnica grafike v tehniki linoreza, ki jo bo vodil Lan Breški.

Delavnica je nastala v okvirju evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom »Umetnost razmišljanja kakor gora« naslavlja temi sočutja in trajnosti ter odnosov med njima. Na predavanju in delavnici bomo naslovili odnos družbe do navidez trajnih simbolnih oznak telesa – trajne so le, kolikor je trajno telo – in govorili o tetovaži kot o neposrednemu pokazatelju posameznikovega odnosa do okolja.

Lan Breški bo na predavanju predstavil kulturo katoliškega tetoviranja in simbolike tetovaž na Balkanu. To ljudsko izročilo po postavil v kontrast s kulturo tetoviranja v času kraljice Viktorije v Veliki Britaniji. Sledila bo delavnica linoreza, pri kateri bodo udeleženci izhajali iz risbe, ki je v obeh primerih – pri tetoviranju in v grafiki – osnovno izhodišče, hkrati pa lahko tetovažo razumemo tudi kot trajni potisk telesa. Motivno se bodo udeleženci lahko navezali na temo trienala EKO 9: okoljska kriza skozi prizmo žanra grozljivke. Lan Breški bo vodil skozi proces iskanja motiva na podlagi primerov iz lastne risarske, grafične in tetoverske prakse.

Udeleženci si bodo iz linoleja naredili matrico za potisk vrečke iz blaga. Za udeležbo na delavnici predznanje tehnike linoreza ni potrebno. Udeleženci bodo na delavnici prejeli material za delo ter prigrizke in osvežitev. Prijave zbiramo do 15. oktobra 2023 na naslovu elektronske pošte: ziva.kleindienstping@ugmpong.si

Program:
petek, 20. oktober 2023

16.00-17.00 Predavanje
17.00-18.00 Druženje z Lanom Breški ob mehurčkih

sobota, 21. oktober 2023
12.00-14.00 Delavnica linoreza pod vodstvom Lana Breški
14.00-14.30 Malica
14.30-16.30 Tisk na vrečke iz blaga

Lan Breški (r. 2000, Maribor) se ukvarja s tetoviranjem, risbo, linorezom, grafiko in tekstilom. Obiskoval je program modnega oblikovanja na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru, kasneje pa se je priučil tetoviranja. Trenutno tetovira v Mak Tattoo Studiu v Ljubljani. Na njegovo delo je imela velik vpliv njegova ljubezen do starin, krščanskih simbolov in nekonvencionalne lepote. Zaradi občutka nepripadnosti okolici, v kateri je odraščal, je našel svoj pobeg v svetu zgodovine. Skozi leta raziskovanja viktorijanskih oblačil, navad in fotografij je našel način risbe, s katerim želi vzbuditi občutke nostalgije za čas, v katerem nikoli nismo bili. Še natančneje bi lahko rekli, da v svojih risbah in potiskih želi opazovalcu s pomočjo nadrealističnih elementov in kontrastov belega ter črnega prikazati lepoto, kjer je običajno ne bi zares opazili, videti linijo, kjer zares ni narisana. S tetoviranjem se je pričel ukvarjati, ko je opazil podobnost med oblačenjem telesa in tem, kako lahko s trajnim potiskom tetoviranje vpliva na lepotne proporce telesa in na samopodobo sočloveka, ki je tetoviran.