Preskoči na vsebino

Psihološka in družbena narava prehranjevanja
ČAJNICA ČAJEK, Slovenska ul. 4, Maribor
nedelja, 15. januar 2006, ob 11. uri
predava: dr. Blanka Tivadar

V okviru spremljevalnega programa Prostorov prehoda, 7. trienala Ekologija in umetnost vas vabimo na nedeljski zajtrk v ČAJNICO ČAJEK, Slovenska ul. 4, Maribor V nedeljo, 15. januarja 2005, ob 11. uri.

Dr. Blanka Tivadar bo v predavanju Psihološka in družbena narava prehranjevanja obravnavala pomen čustvenih izkušenj s hrano, družbene funkcije prehranjevanja, tj. za kaj nam hrana, poleg tega da nas nasiti, še rabi v vsakdanjem življenju, ter kako in zakaj na prehranjevalne navade vplivajo slojna pripadnost, spol in življenjsko obdobje, v katerem se nahaja posameznik/-ca. Avtorica bo naslovila naslednja vprašanja: Na kakšne načine lahko hrana govori drugim o nas? Zakaj se nam lahko neko živilo gnusi? Je čokolada res ženska hrana? Je obljubljanje sladkarij učinkovit način prehranske vzgoje? Zakaj ženske skrbijo za zdravo prehrano bolj kot moški? Na kakšne načine nas lahko hrana povezuje in kako ločuje med seboj?

Dr. Blanka Tivadar je docentka za sociologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem prehranjevalnih navad, raziskovanjem potrošniških navad, telesnih praks in odnosa ljudi do zdravja in bolezni.